Cum plantăm căpşunul toamna?

User Rating:  / 1
PoorBest 

plantare capsuniPlantarea căpşunilorPlantele puse în pământ toamna folosesc mult mai bine precipitaţiile acumulate în timpul iernii, iar în primăvară pornesc în vegetaţie mult mai repede, odată cu încălzirea vremii, informează specialiştii de la Pepinierele Hida. Dacă avem parte de o toamnă lungă, există şi avantajul ca în anul următor, în intervalul mai – iunie, să se obţină o producţie de fructe de 150-200 grame/plantă, ceea ce creşte şansele de a acoperi o bună parte din cheltuielile efectuate cu înfiinţarea culturii.

Beneficiile şi riscurile plantării de toamnă

Intervalul de timp potrivit pentru înfiinţarea unei plantaţii de căpşun toamna este în luna septembrie şi în primele două săptămâni din octombrie. Deţi, uneori, cultivatorii forţează să planteze mai târziu, mai ales după porumb şi legume târzii, în cazul în care gerurile de toamnă apar mai devreme, există riscul ca plantele să nu fie bine înrădăcinate, să apară fenomenul descălţării, iar în iernile geroase, o parte din plante să îngheţe. Dacă plantarea s-a făcut până la data de 10-15 octombrie, există timp suficient pentru ca plantele să se înrădăcineze şi să ierneze corespunzător.

Avantajele plantării de toamnă

Plantele puse în pământ toamna folosesc mult mai bine precipitaţiile acumulate în timpul iernii, iar în primăvară pornesc în vegetaţie mult mai repede, odată cu încălzirea vremii. Dacă avem parte de o toamnă lungă, există şi avantajul ca în anul următor, în intervalul mai – iunie, să se obţină o producție de fructe de 150-200 grame/plantă, ceea ce creşte şansele de a acoperi o bună parte din cheltuielile efectuate cu înfiinţarea culturii.

 

Plantări în teren bine lucrat

  • Principalele lucrări care se fac înainte de plantare sunt:

    - fertilizarea organică, dacă avem gunoi de grajd bine fermentat;
    - arătura la 28-32 cm, în funcţie de stratul fertil al solului;
    o lucrare cu freza.

  • Dacă nu avem gunoi de grajd, se aplică o fertilizare moderată cu îngrăşăminte complexe de tipul 15-15-15 sau un îngrăşământ în care să predomine fosforul şi potasiul.
  • În această perioadă nu se aplică îngrăşăminte azotate.
  • Dacă plantaţia se protejează cu folie de mulcire preperforata, mai întâi se face modelarea terenului, se poziţionează banda de picurare şi apoi se acoperă cu folia neagră de mulci.
  • Maşinile specializate fac aceste operaţiuni la o singură trecere.
  • Dacă folosim mulciul de paie, plantarea se face la distanţa de 85-90 cm între rânduri şi la 25-30 cm între plante pe rând.
  • În acest caz, terenul dintre rânduri se lucrează cu o motosapă iar pe rând lucrarea se face manual.

teren lucratPlantă de căpşun

În solarii, specialiştii de la Pepinierele Hida recomandă ca plantarea să se facă până la sfârşitul lunii septembrie, pentru a putea obține o producţie cât mai mare în primăvara următoare. Dacă în câmp se plantează în jur de 4 plante/mp, în solarii se cultivă circa 6-7 plante/mp în cazul culturilor care se menţin numai un sezon.

Căpşunul are o bună plasticitate ecologică şi poate fi plantat într-un areal geografic divers şi extins, de la câmpie şi până la munte. Este important ca solul să nu fie prea argilos, să nu băltească apa, să nu fie puternic alcalin sau puternic acid. Plantaşia se amplasează pe un teren plan pe care să existe o sursă de apă.

Mai multe puteţi afla de pe pepinierelehida.ro

Vizitatori Counter

001138586
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4041
6665
35862
1065150
91872
73915
1138586

IP-ul tau: 54.80.87.166
Server Time: 2018-10-20 15:27:03