Cat de profitabila este cultura de coacaz negru?

User Rating:  / 0
PoorBest 

coacazul negruÎn contextul general al crizei economice, care a afectat serios aprope toate ramurile economiei, s-a observat o redirecționare a resurselor financiare din industrie spre agricultură. Fondurile europene în domeniul agriculturii au determinat, de asemenea, orientarea tinerilor spre începerea unei afaceri în agricultură, se arata pe site-ul pepinierelehida.ro.

Investitorii ale căror activități au devenit nerentabile sau proprietarii de terenuri agricole se întreabă: “Spre care cultură ar fi bine să mă orientez, pentru a avea asigurată desfacerea și pentru a fi competitiv la nivelul pieței europene?”

Arbuștii fructiferi sunt o alternativă viabilă pentru cultivatorii din România, datorită faptului că aceste culturi necesită un volum mare de muncă manuală, iar în România, la momentul actual, forța de muncă e mai ieftină decât în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Dintre speciile de arbuști fructiferi, coacăzul negru are toate șansele unei relansări importante a culturii în perioada următoare.
Coacăzul negru – aliment și medicament

Tendința ultimilor ani spre o alimentație sănătoasă și folosirea pe scară largă a medicamentelor pe bază de plante în tratamentul multor afecțiuni a determinat o creștere spectaculoasă a cererii de fructe de coacăz negru pe plan mondial. Coacăzele negre conțin zaharuri, proteine, acid malic, minerale (calciu, fier,fosfor, potasiu, zinc), vitamine (complexul vitaminelor B, vitamina C, vitamina PP).

Este bine cunoscut rolul vitaminei C în creșterea imunității organismului și mulți dintre noi consumă citricele pentru conținutul lor bogat de vitamina C, dar puțini știu că fructele de coacăz negru conțin de 3-4 ori mai multă vitamina C decât portocalele sau lămâile.

Coacăzele se pot consuma proaspete, congelate sau prelucrate sub formă de suc, sirop, compot, dulcețuri, gem, vin. De remarcat că vitamina C din coacăze este mult mai stabilă decât cea provenind din alte fructe, o mare parte din ea păstrându-se după prelucrare.
Fructele și frunzele de coacăz negru sunt folosite în tratarea a numeroase boli precum: ateroscleroza, anemiile, reumatismul, guta, rinite alergice, astm alergic, gastrite, migrene, în afecțiuni cardiace ți circulatorii, afecțiuni renale.

Eficiența economică a coacăzului negru

O plantație de coacăz negru produce economic timp de 12-15 ani. Coacăzul fructifică începând cu anul al doilea de la plantare, însă putem vorbi de producție economică doar din anul al treilea de la plantare.

În următorul tabel vă prezentăm calculul rentabilității unei plantații de coacăz negru pe o suprafață de un hectar.

Material saditor – plante sanatoase 11 000 lei
Lucrari de înfiin?are a plantatiei: aratura, frezat, gunoi de grajd, plantare, materiale 3 500 lei
Sistem de irigare prin picurare: motopompa, furtun de picurare, conectori, accesorii, combustibil 6 500 lei
Lucrari manuale: pratile, taieri etc. 2 500 lei
Administrarea de îngrasaminte si efectuarea tratamentelor fitosanitare 2 500 lei
Alte cheltuieli 2 500 lei
TOTAL CHELTUIELI ÎN PRIMII DOI ANI 28 500 lei
Productia medie anuala 8 000 kg/ha
Pretul  mediu al fructelor 6 lei/kg
Venit anual

48 000 lei


Deci, recuperarea investiției se face în aproximativ 3-4 ani de la plantare. După intrarea pe rod, recoltarea manuală a fructelor reprezintă mai mult de 50% din cheltuielile anuale. Prin urmare, dacă într-un an de producție, cheltuielile ar ajunge la maxim 10 000 lei, la o producție de numai 8 tone/ha și la un preț minim de 6 lei/kg, rezultă un profit anual net de 38 000 lei/ha. Desigur, o plantație bine îngrijită poate produce până la 12-15 tone, iar prețul la coacăze negre a depășit 10-12 lei/kg în ultimii ani.

Un factor important – plante sănătoase

Pentru reușita unei plantații de coacăz negru, un rol deosebit îl are procurarea unui material săditor de calitate, provenind din pepiniere autorizate.
Nu recomandăm achiziționarea unor plante cu origine incertă, luate din plantații de producție, ele reprezentând o sursă de boli și dăunători pentru plantația nou înființată, cu repercursiuni calitative și cantitative asupra producției.
De asemenea, alegerea unor soiuri productive și rezistente, vă poate aduce un spor considerabil de producție în plantația de coacăz negru.

Aflati mai multe pe pepinierelehida.ro

Vizitatori Counter

001138761
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4216
6665
36037
1065150
92047
73915
1138761

IP-ul tau: 54.80.87.166
Server Time: 2018-10-20 16:06:46