RECOMANDARI DE SEZON DE LA BAYER CROPSCIENCE

User Rating:  / 0
PoorBest 

PRINCIPALELE BOLI DIN CULTURILE DE CEREALE, RAPITA, PORUMB, CARTOF, SFECLA DE ZAHAR, LEGUMICULTURA
 
Cereale

Controlul complexului de boli foliare la culturile de grau (Erysiphe graminis, Septoria tritici, Septoria nodorum, Puccinia spp.) si orz (Erysiphe graminis f.sp. hordei, Puccinia hordei, Rhynchosporium secalis) se poate realiza prin utilizarea unuia din produsele: Falcon 460 EC, la doza de 0,6 l/ha, Prosaro  250 EC la doza de 0,75 l/ha sau Nativo 300 SC la doza de 0,8 l/ha aplicate in faza de impaiere. Pentru controlul fuzariozei (Fusarium graminis) la culturile de grau se recomanda utilizarea produselor: Falcon 460 EC, la doza de 0,7 l/ha, Prosaro  250 EC la doza de 0,9 l/ha sau Nativo 300 SC la doza de 1,0 l/ha aplicate in faza de inceput de inflorire.

Controlul buruienilor din culturile de cereale paioase se poate realize prin utilizarea unuia din produsele: Sekator Progress OD, sau Buctril universal. La culturile de grau, orz si orzoaica de primavara, controlul buruienilor dicotiledonate anuale si perene si a unor monocotiledonate se poate realiza prin aplicarea erbicidului Sekator Progress OD, la dozele 0,100 l/ha si 0,150 l/ha. Doza de 0,100 l/ha se recomanda a se aplica atunci cand infestarea nu este puternica, controland o serie de buruieni cum ar fi rapita, traista ciobanului, mustar salbatic, turita, volbura, etc., iar doza de 0,150 l/ha se utilizeaza la infestari puternice si in conditiile in care in solele de cereale exista buruieni greu de combatut cum sunt palamida, susai, mac, musetel. 
Produsul Sekator Progress OD nu se utilizeaza la cultura de ovaz. 
De asemenea, controlul buruienilor dicotiledonate anuale si perene din culturile de grau se poate realiza si prin utilizarea produsului Buctril Universal, aplicat la doza de 0,8 – 1,0 l/ha, doza utilizata fiind dependenta de stadiul de dezvoltare al buruienilor si de temperatura din momentul aplicarii. La temperaturi mai ridicate de 20 grade C, inregistrate in momentul aplicarii, doza recomandata se reduce cu 20%.

Rapita de toamna

Controlul daunatorilor: gandacul lucios (Meligethes aeneus), gargarita silicvelor(Ceutorynchus assimilis), plosnitele cruciferelor (Eurydema ornata), paduchele cenusiu (Brevicorine brassicae) prin tratamente la avertizare :
- pana la imbobocit se poate trata cu Proteus OD 110, in doza de 0,45 L/ha
- de la imbobocire pana la sfarsitul infloritului se aplica Biscaya 240 OD in doza de 0,25 L/ha sau Calypso 480 SC in doza de 0,1 L/ha. Ambele insecticide protejeaza entomofauna utila(albine, bondari, etc.)
- dupa inflorit se poate utiliza din nou Proteus OD 110 in doza de 0,45 L/ha.

Controlul bolilor (fainarea, alternarioza, putregaiul alb) se realizeaza printr-un tratament in perioada infloritului cu Folicur Solo in doza de 1,0 L/ha. Tratamentul cu fungicid poate fi asociat cu unul din insecticidele recomandate in perioada infloritului.

Floarea soarelui
Tratamentul semintei cu Gaucho 600 FS in doza de 10,0 L/t sau cu Poncho 600 FS in doza de 9,0 L/t (0,5 mg s.a./bob). Cu ambele produse se asigura protectia fata de atacul de Agriotes spp. si Tanymecus dilaticollis.
Controlul buruienilor prin tratamente preemergente (imediat dupa semanat) cu Raft in doza de 1,0 – 1,25 l/ha.

Porumb
Tratamentul semintei cu Gaucho 600 FS in doza de 6,0 L/t (1,0 mg s.a/bob) pentru Agriotes spp. si 8,0 L/t (1,3 mg s.a./bob) pentru Tanymecus dilaticollis. De asemenea, recomandam pentru tratamentul semintelor Poncho 600 FS in doza de 4,0 l/t (0,5 mg s.a./bob) pentru Agriotes spp.si Tanymecus dilaticollis, iar pentru combaterea viermelui vestic al radacinilor (Diabrotica virgifera) recomandam doza de 7,5 – 10,0 L/t (1,25 mg s.a./bob).
Controlul buruienilor prin tratamente in preemergenta (imediat dupa semanat) cu unul din erbicidele : Merlin Duo in doza de 2,25 – 2,5 L/ha sau cu Merlin 480 SC in doza de 0,2 – 0,23 L/ha. Merlin 480 SC se poate asocia cu un graminicid (ex. acetoclor) si in acest caz doza se reduce la 0,19 L/ha.

Soia
Controlul buruienilor prin tratamente preemergente (dupa semanat, dar inainte de rasarit) cu Sencor in doza de 0,25 – 0,5 L/ha (in functie de tipul de sol), asociat cu un graminicid.

Cartof

Tratamentul tuberculilor de cartof: pentru controlul gandacului din Colorado si a afidelor, precum si pentru prevenirea infectiei cu patogenul care provoaca rizoctonioza se recomanda tratarea tuberculuilor de cartof inainte de plantare cu produsul Prestige 290 FS la doza de 0,8 l/t de tuberculi.

Pentru controlul buruienilor anuale din culturile de cartof se recomanda aplicarea erbicidului Sencor 70 WG la doza de 0,7 – 1,2 kg/ha. Acesta se poate aplica in preemergenta dupa plantare (la refacerea biloanelor) sau in postemergenta pana in faza maxima a lastarilor de 10 cm. Doza aplicata este direct dependenta de continutul in humus al solului, respectiv doza ridicata se recomanda pe solurile bogate in materie organica si doza redusa pe soluri nisipoase si cu un continut scazut de humus. Produsul Sencor 70 WG are un spectru foarte larg de actiune, controland foarte bine buruienile dicotiledonate anuale si unele specii de graminee anuale.

Sfecla de zahar
Controlul buruienilor din culturile de sfecla pentru zahar se poate realiza prin aplicarea tratamentelor cu unul din produsele Betanal Expert (la doza de 1,2 l/ha) sau Betanal Quattro (la doza de 1,5 l/ha). Daca conditiile concrete din cultura necesita efectuarea a 3 tratamente, dozele de aplicare vor fi de 1,2+1,2+1,2 l/ha / tratament, pentru Betanal Expert si 1,5+1,5+1,5 l/ha / tratament in cazul erbicidarii cu Betanal Quattro. In cazul efectuarii a 2 tratamente pe sezon, se recomanda dozele de 2+2 l/ha in cazul utilizarii erbicidului Betanal Expert si 2+2,5 l/ha in cazul Betanalului Quattro. 
Aplicarea unuia din aceste produse in culturile de sfecla are ca efect controlul buruienilor dicotiledonate anuale si a unor monocotiledonate, cum ar fi: stirul, loboda, turita, hrisca urcatoare, zarna, iarba vantului, odosul, mohorul, firuta, etc. Perioada optima de aplicare a acestor erbicide este cuprins intre stadiul de cotiledoane pana la aparitia a 4 frunze adevarate ale buruienilor. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente pe sezon, in aceeasi faza de dezvoltare a buruienilor, respectiv in perioada cuprinsa intre cotiledoane si aparitia 4 frunze adevarate la buruieni.

Pentru controlul buruienilor monocotiledonate anuale si perene, se recomanda utilizarea produsului Furore Super 75 EW, la doza cuprinsa intre 1,0 l/ha – 3,0 l/ha. Furore Super 75 EW aplicat la doza 1,0 l/ha controleaza gramineele anuale, iar la doza de 2,5 – 3,0 l/ha gramineele perene (costreiul din rizomi). De asemenea, controleaza bine si alte specii de graminee cum ar fi: iarba vantului, odosul, pirul gros, iarba barboasa, coada vulpii, costreiul din samanta, etc. 
NU CONTROLEAZA urmatoarele specii: pirul tarator, paiusul, raigrasul si firuta.         

Controlul principalilor daunatori din aceasta cultura, respectiv gargarita sfeclei si puricii, se poate realiza prin efectuarea de tratamente cu unul dintre produsele Decis 2,5 EC (0,7 l/ha) sau Proteus 110 OD (0,4 l/ha). Tratamentele se aplica la avertizare sau la aparitia daunatorilor. Se recomanda, in cazul insecticidului Decis 2,5 EC, evitarea tratamentelor la temperaturi mai ridicate de 20 grade C.

Legumicultura

Indiferent de metoda de semanat, în randuri, prin împrastiere, în ghivece, în paturi nutritive sau în ladite, producerea rasadurilor este prima si poate cea mai importanta etapa în obtinerea unor culturi reusite, rentabile din punct de vedere economic. În aceasta etapa, sensibilitatea tinerelor plantute este maxima, iar pierderile cauzate de atacul unor boli si daunatori pot avea un impact economic semnificativ. Ca urmare, legumicultorii trebuie sa aiba permanent în vedere o serie de masuri a caror aplicare poate reduce la maximum riscul compromiterii culturilor de rasaduri. Dintre aceste riscuri, cel mai important este reprezentat de atacul ciupercilor de sol, care poate surveni în diverse stadii de dezvoltare a rasadurilor, începând cu germinarea semintei, pâna dupa plantarea la locul definitiv în sere, solarii sau câmp.

Cele mai frecvent întâlnite ciuperci de sol sunt Rhizoctonia solani, Fusarium spp. si Pythium debaryanum, atacul lor individual sau în complex provocând boala numita „caderea plantutelor” sau „caderea rasadurilor”.  Pythium debaryanum este ciuperca cea mai frecventa si cea mai pagubitoare care afecteaza producerea de rasaduri, ea fiind comuna pentru cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei etc.).

Sunt mai multe metode de evitare sau limitare a atacului de P. debaryanum în rasadnite, însa cea mai importanta ramâne combaterea bolii prin tratamente fungicide la patul germinativ înainte de semanat sau dupa semanat, în diverse stadii de dezvoltare a rasadului. Aceste tratamente pot fi continuate si dupa transplantare, atât timp cât rasadurile sunt înca sensibile în fata patogenilor de sol.

Fungicidul Previcur Energy, pe lânga combaterea foarte eficienta a bolilor de sol, ofera un efect important de stimulare a sistemului radicular, care duce la o înradacinare mai profunda a plantelor, vigoare sporita, rezistenta mai buna la seceta, aprovizionare mai buna cu substante nutritive din sol. De asemenea, combinatia celor doua substante active din compozitia lui Previcur Energy face din acest fungicid unul dintre cele mai active produse pentru combaterea manei prin tratamente în vegetatie, la tomate si castraveti.

Data adaugarii: 23.04.2008Sursa Agroazi si Bayer CropScience

 

Vizitatori Counter

002072497
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3219
10435
30240
1993972
78411
0
2072497

IP-ul tau: 100.26.176.182
Server Time: 2019-12-11 08:17:34