Previziunile de seceta impun adaptarea tehnologiei

User Rating:  / 0
PoorBest 

O analiza foarte scurta a ceea ce a fost pana acum din punct de vedere meteorologic, arata ca am trecutb printr-o toamna relativ normala ca precipitatii, desi in unele zone s-a inregistrat si deficit de precipitatii. Acest lucru si-a pus amprenta in special asupra rapitei, unde la acest moment se pot observa culturi in stadii foarte diferite de crestere a plantelor. Exista culturi la care plantele abia au format 5-6 frunze, dar si culturi unde foarte multe plante au prima inforescenta crescuta. Este de notat ca pana acum, niciuna din acestea nu a suferit pierderi, desi ambele sunt expuse riscului distrugerii prin inghet in egala masura.
    Ca durata a fost o toamna lunga, urmata de o iarna neobisnuit de calduroasa.
O asemenea iarna, cu temperaturi ridicate si precipitatii reduse ar putea favoriza cel putin doua lucruri nedorite pentru agricultori : pe de o parte seceta din sol, iar pe de alta parte un atac puternic de daunatori.
    La aceasta ora lipsa stratului de zapada, asociata cu temperaturi ridicate, face ca zilnic sa se inregistreze pierderi importante ale apei din sol prin evaporare. In schimb lipsa precipitatiilor nu asigura raporetul optim de compensare.putem insa evita esecul in caz de seceta. 
    In primul rand, pregatirea terenului din primavara va trebui sa se faca prin tehnici care includ un numar cat mai mic de treceri cu utilajele. Apoi, se pot alege soiuri si hibrizi cu perioada cat mai scurta de vegetatie.
     Emilian Viorel Giurescu, inginer sef la SCDA Simnic, a declarat pentru revista Profitul Agricol : « in raza statiunii noastre, toate culturile de toamna sunt afectate de stres hidric. Deficitele de umiditate sunt de pana la 500m.c./ha, in stratul de sol 0-20 cm, unde se afla sistemul radicular. Cat priveste starea de vegetatie, culturile semanate in epoca optima sunt in majoritate ifratite, iar cele semanate tarziu, in cea mai mare parte nu sunt infratite. Lipsa apei se resimte cel mai mult la culturile cu densitati mari, de peste 600 de plante pe m.p. sub aceasta densitate, nu sunt inca probleme, dar vor aparea daca nu va ploua. Recomandarea noastra este de a se interveni, daca este cazul prin lucrari superficiale pentru spargerea crustei si pastrarea apei in sol. Cat priveste fertilizarile, acestea trebuie aplicate doar in cazul in care apar precipitatii, care sa asigure patrunderea substantei active la nivel radicular. Pe seceta, mai ales in cazul ureei, azotul se volatilizeaza si nu este utilizat de plante. Cat priveste insamantarile de primavara, noi am intocmit o structura a culturilor,recomandand plante cu perioada scurta de vegetatie care ajung la maturitate inainte de 1 iulie-mazare, orzoaica,ovaz. Acestea au consum mic de apa, deci sunt rezistente la seceta. De asemenea, la porumb sa se utilizeze hibrizi rezistenti la seceta, cu perioade scurte de vegetatie ».Data adaugarii: 21.05.2007Sursa Agroazi

Vizitatori Counter

003098812
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
11629
7436
56113
2998156
138224
145668
3098812

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-21 18:04:22