PAJISTILE NATURALE - PARTEA A III-A

User Rating:  / 0

FOLOSIREA PAJISTILOR PRIN COSIT
 Reprezinta metoda prin care se obtin furajele necesare in hrana animelelor pentru perioada de stabulatie (fan, semifan, semisiloz, siloz) sau pentru completarea deficitului in perioada de vegetatie. Furajul verde cosit se poate administra direct la iesle pentru hranirea animalelor in perioada de vegetatie, cand conditiile pentru pasunat sunt mai dificile din cauza umiditatii solului, sau sistemul de crestere al animalelor este cu furajare la grajd. Administrarea masei verzi la grajd, desi valorifica mai bine productia, este un sistem mai costisitor si se aplica pe pajisti cu productii mari si de calitate, cu procent mare de leguminoase, care pot uneori produce meteorizatii, sau sunt dominate de specii de faneata care nu suporta calcatul ca Arrhenatherum elatius, Tristeum flavescens si altele.

citeste mai departe...

PAJISTILE NATURALE - PARTEA A II-A

User Rating:  / 2

METODE DE FOLOSIRE A PAJISTILOR
Se pot folosi prin pasunatul direct, prin cosit pentru prepararea fanului si a silozului, mixt cand folosirea pasune – faneata alterneaza in acelasi an sau se succed in ani diferiti si combinat in cazul pajistilor foarte productive, cand iarba se coseste si se consuma pe loc cu animalele de pe pasune.
1. FOLOSIREA PAJISTILOR PRIN PASUNAT
Pasunile naturale si semanate reprezinta cea mai ieftina sursa pentru asigurarea hranei erbivorelor in timpul perioadei de vegetatie.
In faza tanara de vegetatie, plantele de pe pasuni au insusiri organoleptice care maresc apetitul animalelor si, ca urmare, creste gradul de consumabilitate a ierbii care poate ajunge la 85-90%.
Masa verde contine 2-3% proteina bruta digestibila (PBD). In functie de calitatea pasuniii, 1 Kg de masa verde contine 0,14-0,25 unitati nutritive (UN), cantitati mari de saruri minerale si vitamine (E, complex B, provitaminele A, D)si alti nutrienti.

citeste mai departe...

PAJISTILE NATURALE - PARTEA I

User Rating:  / 1

PRINCIPALELE TIPURI DE PAJISTI NATURALE
PAJISTI ZONALE
A. Pajistile de Festuca valesiaca (paius stepic). Acest tip de pajisti este reprezentativ pentru zonele de stepa si silvostepa. Festuca valesiaca este o specie xerofila, cu mare plasticitate ecologica, care se intinde din zona de stepa in zona padurilor de stejar. (Podisul Moldovei, Piemontul Getic, Campia Transilvaniei).
Valoarea pastorala este mediocra, potential de productie scazut, 3-5 t/ha MV si o incarcare medie de 0,3-0,5 unitati vita mare (UVM) la hectar.
B. Pajistile de Festuca rupicola (paius de silvostepa) – se intalnesc in arealul padurilor de stejar pedunculat din Podisul Transilvaniei, in zona padurilor de cer si garnita din Dealurile Vestice pana la cca 600 m altitudine, pe versanti slab pana la moderat inclinati (6-140 ) pe toate expozitiile la altitudini mai joase si numai insorite la altitudini mai mari.
Valoarea pastorala si productivitatea este slaba-mijlocie, cu o productie de 3,5-6 t/ha MV si o capacitate de pasunat de 0,4-0,6 UVM/ha.

citeste mai departe...

MODEL TEHNICO ECONOMIC PENTRU CAPSUN SI AFIN

User Rating:  / 0

Pentru capsun si afin este de doua ori un moment favorabil. In primul rand masurile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala sunt in actualitate, iar in al doilea rand din punct de vedere tehnologic, urmeaza perioada de plantare a acestor specii.

       Primele cunostinte cu care trebuie sa luati contact sunt sintetizate intr-un model tehnico-economic - bine asortat cu date strict necesare imaginii despre o asemenea investitie.

citeste mai departe...

MODEL TEHNOLOGIC SI ECONOMIC PENTRU CULTURA RAPITEI

User Rating:  / 0

 Era de asteptat ca rapita sa ocupe un interes deosebit in structura culturilor de toamna din acest an agricol, in toate zonele tarii.
      Sunt trei argumente principale care au determinat agricultorii sa mareasca suprafata cultivata cu rapita: cererea tot mai mare a pietei, rentabilitatea culturii si sprijinul financiar acordat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru infiintarea culturilor de toamna.

citeste mai departe...

SOIURI DE RAPITA DE LA AGRICOVER

User Rating:  / 1

CANTI  CS  - Producţii  stabile  în  condiţii dificile!

Caracteristici morfo – fiziologice

  • -    Soi de toamnă semitardiv
  • -    Capacitate  foarte mare de ramificare
  • -    Uniformitate foarte bună a plantelor la maturitate
  • -    Talia plantelor - mare: 1,65 – 1,70 

citeste mai departe...

MINERALELE ORGANICE CRESC SANATATEA UNGHIILOR PORCINELOR

User Rating:  / 0

   

Sanatatea unghiilor in protectia porcilor nu este o problema care trebuie ignorata, deoarece are un mare rol important in sanatatea suinelor.
Suplimentand hrana animalelor cu minerale organice se poate creste sanatatea unghiilor, potrivit specialistiilor.

citeste mai departe...

CERCETARI VECHI VALORIFICATE IN TEHNOLOGII NOI - DESPRE SCARIFICARE

User Rating:  / 0
Primele cercetari privind lucrarea de scarificare au inceput in Romania acum aproximativ 50 de ani in campul experimental de la Oarja jud. Arges, sub indrumarea regretatului cercetator dr. ing.C Nicolae. Cateva concluzii reesite si recunoscute in practica agricola merita sa fie amintite :
    • durata de efect este de 3-4 ani; 
    • sporul  mediu multianual de productie este de circa 4q/ha la grau si orz, de7-8 q/ha la porumb si 3-4 q/ha la floarea-soarelui;

citeste mai departe...

FONDURILE STRUCTURALE MAI USOR DE ACCESAT, INCLUSIV DE FIRMELE NOU INFIINTATE

User Rating:  / 0

 Trei noi produse lansate de FNGCIMM SA vin in sprijinul intreprinzatorilor in vederea facilitarii accesului la fondurile structurale. Este vorba de un produs de garantare si de doua produse de

citeste mai departe...

PRINCIPALELE BOLI ALE CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

User Rating:  / 1

PUTREGAIUL ALB (Sclerotinia sclerotiorum)
  PUTREGAIUL CENUSIU (Botrytis cinerea)

            Sunt boli importante in zonele de cultura

citeste mai departe...

Curs Valutar

PROGNOZA METEO

Vizitatori Counter

000935886
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
1512
4526
11171
883288
105235
145528
935886

IP-ul tau: 54.81.196.35
Server Time: 2018-08-21 07:26:37