PAJISTILE NATURALE - PARTEA I

User Rating:  / 1

PRINCIPALELE TIPURI DE PAJISTI NATURALE
PAJISTI ZONALE
A. Pajistile de Festuca valesiaca (paius stepic). Acest tip de pajisti este reprezentativ pentru zonele de stepa si silvostepa. Festuca valesiaca este o specie xerofila, cu mare plasticitate ecologica, care se intinde din zona de stepa in zona padurilor de stejar. (Podisul Moldovei, Piemontul Getic, Campia Transilvaniei).
Valoarea pastorala este mediocra, potential de productie scazut, 3-5 t/ha MV si o incarcare medie de 0,3-0,5 unitati vita mare (UVM) la hectar.
B. Pajistile de Festuca rupicola (paius de silvostepa) – se intalnesc in arealul padurilor de stejar pedunculat din Podisul Transilvaniei, in zona padurilor de cer si garnita din Dealurile Vestice pana la cca 600 m altitudine, pe versanti slab pana la moderat inclinati (6-140 ) pe toate expozitiile la altitudini mai joase si numai insorite la altitudini mai mari.
Valoarea pastorala si productivitatea este slaba-mijlocie, cu o productie de 3,5-6 t/ha MV si o capacitate de pasunat de 0,4-0,6 UVM/ha.

citeste mai departe...

MODEL TEHNICO ECONOMIC PENTRU CAPSUN SI AFIN

User Rating:  / 0

Pentru capsun si afin este de doua ori un moment favorabil. In primul rand masurile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala sunt in actualitate, iar in al doilea rand din punct de vedere tehnologic, urmeaza perioada de plantare a acestor specii.

       Primele cunostinte cu care trebuie sa luati contact sunt sintetizate intr-un model tehnico-economic - bine asortat cu date strict necesare imaginii despre o asemenea investitie.

citeste mai departe...

MODEL TEHNOLOGIC SI ECONOMIC PENTRU CULTURA RAPITEI

User Rating:  / 0

 Era de asteptat ca rapita sa ocupe un interes deosebit in structura culturilor de toamna din acest an agricol, in toate zonele tarii.
      Sunt trei argumente principale care au determinat agricultorii sa mareasca suprafata cultivata cu rapita: cererea tot mai mare a pietei, rentabilitatea culturii si sprijinul financiar acordat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru infiintarea culturilor de toamna.

citeste mai departe...

SOIURI DE RAPITA DE LA AGRICOVER

User Rating:  / 0

CANTI  CS  - Producţii  stabile  în  condiţii dificile!

Caracteristici morfo – fiziologice

  • -    Soi de toamnă semitardiv
  • -    Capacitate  foarte mare de ramificare
  • -    Uniformitate foarte bună a plantelor la maturitate
  • -    Talia plantelor - mare: 1,65 – 1,70 

citeste mai departe...

MINERALELE ORGANICE CRESC SANATATEA UNGHIILOR PORCINELOR

User Rating:  / 0

   

Sanatatea unghiilor in protectia porcilor nu este o problema care trebuie ignorata, deoarece are un mare rol important in sanatatea suinelor.
Suplimentand hrana animalelor cu minerale organice se poate creste sanatatea unghiilor, potrivit specialistiilor.

citeste mai departe...

CERCETARI VECHI VALORIFICATE IN TEHNOLOGII NOI - DESPRE SCARIFICARE

User Rating:  / 0
Primele cercetari privind lucrarea de scarificare au inceput in Romania acum aproximativ 50 de ani in campul experimental de la Oarja jud. Arges, sub indrumarea regretatului cercetator dr. ing.C Nicolae. Cateva concluzii reesite si recunoscute in practica agricola merita sa fie amintite :
    • durata de efect este de 3-4 ani; 
    • sporul  mediu multianual de productie este de circa 4q/ha la grau si orz, de7-8 q/ha la porumb si 3-4 q/ha la floarea-soarelui;

citeste mai departe...

FONDURILE STRUCTURALE MAI USOR DE ACCESAT, INCLUSIV DE FIRMELE NOU INFIINTATE

User Rating:  / 0

 Trei noi produse lansate de FNGCIMM SA vin in sprijinul intreprinzatorilor in vederea facilitarii accesului la fondurile structurale. Este vorba de un produs de garantare si de doua produse de

citeste mai departe...

PRINCIPALELE BOLI ALE CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

User Rating:  / 1

PUTREGAIUL ALB (Sclerotinia sclerotiorum)
  PUTREGAIUL CENUSIU (Botrytis cinerea)

            Sunt boli importante in zonele de cultura

citeste mai departe...

TEHNOLOGIA DE CULTURA A CAPSUNULUI

User Rating:  / 1

  Plantarea capsunului este diferita in functie de sistemul de cultura, cultura libera, direct in camp sau cultura protejata, in solarii sau sera. Indiferent de sistemul de cultura

citeste mai departe...

CULTURA ARBUSTILOR FRUCTIFERI

User Rating:  / 0

COACAZUL ( Ribes nigrum L., Ribes rubrum L) 
Suprafata de coacaz cultivata in Romania este de 2300 ha din care 1500 ha in cultura pura si 800 ha in cultura intercalata, cu o productie de

citeste mai departe...

Curs Valutar

PROGNOZA METEO