Normarea rodului

User Rating:  / 0
PoorBest 

 În afară de rărirea coroanei de reducere a înălţimii pomilor de regenerarea prin scurtare ramurilor  a ramurilor îmbătrânite, tăierile în perioada de rodire au un obiectiv important şi anume normarea rodului.
La un grad de înflorire la care spunem despre pomi că sunt ca ,,ninşi de zăpadă’’ legarea a 5-7% din flori asigură o recoltă normală. În anii cu condiţii prielnice pentru polenizare şi legare când pe pomi rămâne un număr exagerat de fructe au ca urmare: obţinerea de fructe mici cu acumulare redusă de zahăr , coloraţie slabă, împiedicarea diferenţierii mugurilor de rod pentru anul urător şi la multe soiuri ruperea ramurilor şi distrugerea în mare parte a coroanei caz foarte des întâlnit la Tuleu gras.
    Tăierea trebuie să urmărească eliminarea unei părţi din mugurii de rod în exces, scop care se realizează prin scuturarea formaţiunilor fructifere îmbunătăţite şi mult alungite. Sunt situaţii când eliminarea are în vedere 50% şi chiar mai mult din mugurii de rod existenţi. 
    Când în urma operaţiunii de tăiere există un număr excesiv de flori sau fructe legate trebuie apelat şi la alte procedee de rărire.
    Rărirea manuală  trebuie făcută când fructele au mărimea de 8-12mm în diametru . Se elimină fructul de când sunt legate mai multe în inflorescenţă, cele mai mici, deformate sau atacate.
    Rărirea mecanică se realizează  mai ales la prun cu ajutorul unor echipamente de vibrare care acţionează prin ataşarea de trunchi sau de ramurile de schelet.
Normarea chimică încă din 1932 în SUA şi din 1960 în ţări ca Franţa, Anglia, Olanda, Belgia, Spania, Italia s-au făcut primele încercări de rărire chimică a fructelor iar în ultimii 20-25 de ani aceasta este o lucrare obligatorie şi curentă în tehnologia de cultură a pomilor.
    Normarea încărcăturii de rod în ţara noastră indiferent de specie s-a efectuat prin tăieri şi foarte rar prin normare manuală.
    La specia măr normarea chimică se aplică în două momente:

    • când 60% din flori sunt deschise până la scuturarea petalelor primelor flori, se pot utiliza produse pe bază de insecticide.
    • În perioada de formare a fructelor momentul optim de aplicare este atunci când diametrul fructului din inflorescenţa centrală a atins 10-12mm. produsele chimice care se aplică pe bază de auxine au următoarele denumiri comerciale şi concentraţii de utilizare: Rarex 0.2-0.3%, Rodofix 0.15- 0.25 etc
    La specia prun produsele pe bază de auxine Dirigol 0.055, ANA 0.05%.Avantajele pe care le oferă rărirea chimică se regăsesc în două direcţii:
    1. reducerea costurilor de producţie cu lucrări de recoltare, sortare, transport. Ceastă lucrare s-a extins pe suprafeţe de câteva hectare cu rezultate foarte bune.
    2. economic se exprimă şi prin obţinerea unei rate a profitului de 21% în parcele unde s-a efectuat şi 17% în parcelele fără normare.

                                                                               Consilier consultant CLCA Bogaţi.
                                                                                 Ing. Mioara Ştefan      

  
                                                                              


 

Data adaugarii: 21.05.2007Sursa Agroazi

 

Vizitatori Counter

003049547
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
795
6053
6848
2998156
88959
145668
3049547

IP-ul tau: 3.229.122.166
Server Time: 2019-09-16 03:14:46