MODEL TEHNICO-ECONOMIC PENTRU CULTURA CEPEI

User Rating:  / 0
PoorBest 

Ceapa este una din cele mai rentabile specii legumicole, daca se aplica toate verigile, de la infiintarea culturii si pana la recoltare, din cadrul unei tehnologii moderne. Profitul obtinut va fi cu atat mai mare cu cat se va obtine o productie ridicata si de calitate, cu cheltuieli cat mai scazute.

In prezent, cea mai raspandita tehnologie de cultivare a cepei este cea prin arpagic (cca 70% din suprafata cultivata cu ceapa). Aceasta metoda este cea mai putin eficienta economic, de aceea a fost abandonata de catre toate tarile mari cultivatoare de ceapa, tari cu o agricultura moderna.

  

MODEL TEHNICO-ECONOMIC CADRU PENTRU CULTRURA

PLANTELOR LEGUMICOLE DIN GRUPA CEPEI

(CEAPA)

ZONE DE CULTURA

ZONE DE CULTURA FOARTE FAVORABILE

ZONE DE CULTURA FAVORABILE

Zona de sud a tarii

Zona de sud-est

Zona de sud-vest

SOIURI

Nr.

crt

DENUMIREA

POTENTIAL PRODUCTIV T/HA

PERIOADA DE VEGETATIE

1

De Stuttgart

20-25

Semitimpuriu

2

Rosie de Fagaras

20-25

Semitimpuriu

3

Rosie de Turda (Aries)

20-30

Semitimpuriu

4

Diamant

35-45

Semitardiv

5

Ariana

25-35

Semitardiv

6

Luciana

25-30

Semitardiv

7

Aurie de Buzau

30-40

Tardiv

8

Wolska

25-35

Tardiv

AMPLASAREA CULTURII

Soluri favorabile

Soluri nefavorabile

Luto-nisiopoase

Aluviale

Argiloase (grele)

PLANTE PREMERGATOARE

Nr. crt.

Denumirea

Foarte bune

Bune

Medii

Contraindicate

1

Mazare, fasole

       

2

Tomate, ardei, vinete

       

3

Varzoase, bostanoase

       

4

Bulboase, radacinoase

       

 

FERTILIZAREA SOLULUI

Toamna se administreaza:

  • 20-30 t/ha gunoi de grajd bine fermentat;
  • 200 kg/ha superfosfat;
  • 100-150 kg/ha sare potasica;
  • 100-150 kg/ha azotat de amoniu:

-          2/3 inainte de infiintarea culturii;

-          1/3 in cursul perioadei de vegetatie

Pentru obtinerea unei tone de bulbi sunt necesare:

3 kg N; 1,2 kg P2O5; 4,8 K2O; 1,8 kg CaO s.a.

LUCRARILE SOLULUI

Lucrarile efectuate toamna:

  • Discuitul si aratura adanca, la 28-30 cm.

Lucrarile efectuate primavara:

  • Afanarea superficiala prin lucrarea cu cultivatorul si cu grapa cu cplti reglabili;
  • Modelarea terenului, in straturi inatate cu latimea la coronament de 104 cm.

INFIINTAREA CULTURII

CULTIVAREA CEPEI PRIN ARPAGIC

CULTIVAREA CEPEI PRIN SEMANAT DIRECT (CEACLAMA)

Epoca de plantare: martie (a II- a jumatate) ;

Plantarea: in benzi de 5-8 randuri, la distanta de 25 cm, iar intre benzi de 40-50 cm;

Adancimea de plantare: 2-3 cm pe soluri mai compacte si la 4-5 cm pe solurile mai nisipoase;

Norma de material: 500-600 kg/ha arpagic calitatea I

Epoca de semanat: noiembrie (a II-a jumatate);

Schema de semanat (mecanizat):

  • Pe teren modelat – 2 benzi a 2 randuri pe stratul inaltat la 20 cm intre randuri si 44 cm intre benzi;
  • Pe teren nemodelat – in randuri echidistante la 35 cm sau in benzi de 5 randuri la 25 cm intre randuri si 40-50 cm intre benzi
  • Norma de samanta: 6-8 kg/ha la 2-3 cm adancime.

 

 

 

LUCRARI DE INTRETINERE

CULTIVAREA CEPEI PRIN ARPAGIC

CULTIVAREA CEPEI PRIN SEMANAT DIRECT

Prasitul solului – mecanic: - de 2-3 ori la 6-8 cm adancime ;

Irigarea culturii: in caz de seceta de 3-4 ori cu norme de 300-350 m3 apa/ha

Erbicidarea: inainte de plantare cu 4-6 zile si in timpul vegetatiei

Completarea golurilor

Prasitul: de 3-4 ori;

Raritul culturii: de 2 ori (I data la 4-5 cm distanta, a II-a oara la 8-10 cm pe rand);

Irigarea: la fel;

Erbicidarea: imediat dupa semanat.

PROTECTIA FITOSANITARA

  • Se pot face tratamente prin utilizarea amestecurilor de pesticide: fungicid + fungicid sau fungicid + insecticid – acaricid pentru combatere:

-          agenti patogeni: mana, putregaiul cenusiu, putregaiul alb si putregaiul bacterian;

-          daunatori: musca cepei, tripsul comun.

RECOLTAREA

  • Se face cand frunzele s-au ingalbenit 1/3 din lungimea lor;
  • Dupa recoltare bulbii se lasa 5-6 zile pe brazde pentru a se usca bine, dupa care se aduna si se sorteaza;
  • Productia: ceapa din arpagic: 18-33 t/ha; ceapa semanata direct: 20-30 t/ha

PASTRAREA CEPEI SI A ARPAGICULUI

  • Locuri curate, uscate sau silozuri speciale, la o temperatura de 3-40C

CALCULE ECONOMICE PENTRU O PRODUCTIE DE 18.000 KG/HA, IN ANUL 2007

PENTRU 1 HA

LEI

Cheltuieli (C)

- materiale

- forta de munca

- lucrari mecanice

Venituri (V) – productie principala

Subventii europene si nationale

Rezultatul financiar (R = V - C)

5.700

3.000

900

1.800

10.000

Conform legislatiei in vigoare

4.300 + subventii

 

 

 

SUBVENTII

  • Pentru a beneficia de subventii, solicitantul trebuie inscris in Registrul Fermelor, iar suprafata pe care o detine sa nu fie mai mica de 1 ha, formate din parcele de cel putin 0,3 ha;
  • Subventiile se acorda in urma completarii unei cereri care se depune la sediul APIA unde isi are domiciliul solicitantul;
  • Depunerea cererii se face la inceputul fiecarui an (pentru anul 2007 perioada de depunere a cererilor a fost intre 01.03.-25.06.2007), conform OUG 125/2006 si Legii 139/2007;
  • Se acorda plati directe pe hectar din fondurile Uniunii Europene si plati nationale complementare din bugetul Ministerului Agriculturii.

 

 

TRASABILITATEA PRODUCTIEI

Inregistrarea operatiunilor tehnologice si a consumurilor, inclusiv date meteo, in momentul aplicarii tratamentelor sau a secventelor tehnologice.

Vizitatori Counter

003101208
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
712
13313
712
3042585
140620
145668
3101208

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 02:51:21