Lucrări premergătoare tăierilor in uscat la viţa de vie

User Rating:  / 0
PoorBest 

Dezgropatul şi dezmuşuroitul viţei de vie. Fiind sensibilă la temperaturile scăzute, viţa de vie reclamă ca în timpul iernii să fie protejată. Protejarea se face prin acoperire totală ( îngropat) sau parţială ( muşuroit ) cu pământ.
          Primăvara, când temperatura aerului nu mai coboară sub minus 8-10 grade C, se execută dezgropatul. În primăverile ploioase, dezgropatul poate întârzia, acest lucru ducând la putrezirea ochilor şi la intrarea mai timpurie în vegetaţie, existând pericolul ca lăstarii să fie afectaţi de îngheţurile târzii. scoaterea coardelor de sub stratul protector de pământ se face cu furcile, cu mare atenţie, pentru a nu rupe coardele.
          Dezmuşuroitul se face numai cu sapa, prin tragerea pământului din dreptul butucilor şi degajarea lor până sub punctul de altoire.
          Revizuirea şi repararea sistemului de susţinere. Dacă este cazul, primăvara devreme, se înlocuiesc bulumacii rupţi cu alţii de acelaşi fel.  Dacă este cazul se înlocuiesc şi ancorele şi contraforţele. Sârmele rupte se înnădesc iar cele ruginite se înlocuiesc. De asemenea sârmele se întind, începând cu cele de sus şi terminând cu sârma cea mai de jos.
          Controlul iernării viţelor.  Atât iarna cât şi primăvara timpuriu viţele pot fi afectate de temperaturile scăzute. În primul rând sunt afectaţi mugurii viţei de vie, dar la temperaturi foarte scăzute pot fi vătămate coardele anuale şi chiar lemnul multianual. Pieirea mugurilor, în cazul viilor îngropate, poate fi cauzată şi de excesul de apă şi căldură din stratul protector de pământ.
          Înainte de a executa tăierea, trebuie să se facă controlul stării de sănătate şi viabilitate a lemnului şi mugurilor.
          În acest scop se recoltează coarde pe soiuri şi parcele, 1-2 coarde la 0,5-2 % din numărul butucilor. Coardele recoltate se leagă în pachete pe soiuri, parcele, etc., se etichetează şi se trimit spre analiză.
          Înainte de efectuarea analizei, coardele se ţin cu baza în apă, timp de 48-60 ore, în încăperi încălzite  la 18 grade C, timp în care ţesuturile se hidratează şi se diferenţiază cele afectate de îngheţ de cele viabile. Se examinează starea de sănătate a lemnului coardelor, prin efectuarea cu ajutorul unui briceag bine ascuţit, a unor secţiuni longitudinale şi oblice. Coardele neafectate de îngheţ au ţesuturile în secţiune verzi, colorate specific ţesuturilor  viabile.
          În vederea stabilirii stării de viabilitate, ochii se secţionează longitudinal sau transversal, cu o lamă sau briceag, începând de la bază spre vârful coardei. În secţiune, mugurii viabili au culoarea verde intensă, iar cei vătămaţi, culoarea cafenie. Deoarece producţia de struguri se realizează pe lăstarii fertili porniţi din mugurele principal al ochiului, acesta este examinat cu precădere.
(Prof. Vasilescu Sofia – Clubul Copiilor Costeşti)


Data adaugarii: 21.05.2007Sursa Agroazi

Vizitatori Counter

003099084
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
11901
7436
56385
2998156
138496
145668
3099084

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-21 18:17:16