Locul culturilor de primavara intr-un asolament eficient

User Rating:  / 0
PoorBest 

Culturile care pot fi infiintate in primavara, au o serie de pretentii fata de planta premergatoare, astfel incat trebuie sa fim atenti in ce parcela le amplasam.  In conditiile economiei de piata, cererea pentru diferite produse variaza de la o perioada la alta, astfel incat clasicul asolament nu se mai poate respecta. Ca atare asolamentul trebuie sa cuprinda parcele mai mici, iar rotatia culturilor sa fie mai elastica. In continuare sunt prezentate culturile care nu sunt indicate ca plante premergatoare.

     Orzoaica de primavara nu este indicat sa se cultive dupa orz, grau, porumb si nici dupa leguminoase, deoarece creste continutulde substante proteice in bob, acestea fiind contraindicate in fabricarea berii. 

     Rapita de primavara nu trebuie cultivata dupa plante care au boli comune : fasole,soia, floarea-soarelui-atacata de Sclerotinia.   

     Floarea-soarelui nu se cultiva dupa porumbul care a fost atacat de  Tanymecus sau care a fost erbicidat cu substante care au remanenta, nici dupa sfecla de zahar care este mare consumatoare de substante nutritive, in special de potasiu, nici dupa fasole, soia sau rapita care au boli comune (Sclerotinia), si nici dupa canepa care poate fi atacata de Orobanche. 

     Sfecla de zahar nu se recomanda dupa canepa si floarea-soarelui deoarece au boli si daunatori comuni, nici dupa borumbul care a fost tratat cu erbicide remanente sau atacat de Tanymecus. Nu este indicat a se cultiva dupa rapita si alte crucifere sau chenoprodiacee, deoarece sunt atacate de nematozi.

    Inul nu se cultiva dupa floarea-soarelui si sfecla de zahar, deoarece au boli comune (Botrytis) si consuma mult potasiu ; nici dupa sorg, ovaz, canepa si crucifere. Revine in aceeasi parcela dupa 4-6 ani, deoarece poate fi atacat de nematozi si produce oboseala solului.

    Canepa nu va urma dupa floarea-soarelui sau tutun care au fost atacate de Lupoaie (Orobanche), nici dupa porumbul erbicidat cu triazine. Revine pe aceeasi parcela dupa 3-5 ani, iar daca a fost atac de Lupoaie dupa 6-7 ani. 

    Soia nu se recomanda dupa floarea-soarelui atacata de Sclerotinia, si nici dupa sorg sau porumb care au fost tratate cu triazine.

    Porumbul este mai putin pretentios, suporta si monocultura, dar este contraindicat a se cultiva dupa sorg, iarba de Sudan si mei. 

    Fasolea nu se va cultiva dupa alte leguminoase sau dupa floarea-soarelui, pentru ca acestea au boli comune. 

   Rotatia culturilor este absolut necesara deoarece fiecare cultura are sistemul radicular dezvoltat la adancimi specifice in sol, folosind substantele nutritive si apa din diferite straturi; in caz contrar se intensifica atacul bolilor si daunatorilor si se inmultesc buruienile specifice.

Vizitatori Counter

003101015
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
519
13313
519
3042585
140427
145668
3101015

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 02:20:58