DAUNATORII PROBLEMA DIN CULTURILE DE RAPITA

User Rating:  / 0
PoorBest 

Rapita de toamna a devenit o cultura foarte importanta la ora actuala, iar daca stapanim o tehnologie corecta, de ultima ora, atunci putem ajunge la productii performante care sa ne satisfaca din punct de vedere financiar. Productia maxima obtinuta la cultura rapitei a fost de 7 t/ha, prin nerespectarea unor verigi tehnologice, cum ar fi tratamentul semintei, aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare in perioada de vegetatie, productia se poate diminua cu pana la 70%.
Descrierea celor mai importanti daunatori ai culturilor de rapita
MELIGETHES AENEUS L. – gandacul lucios al rapitei
Descriere
: Insecta are corpul de 1,5-2,7 mm lungime, oval, convex dorsal si plan ventral, de culoare verde aramie, albastruie, cu luciu metalic, sau mat. Marginea anterioara a clipeului este dreapta. Antenele sunt formate din 11 articole maciucate, de culoare inchisa. Pronotul si elitrele prezinta o punctuatie fina si deasa. Picioarele sunt de culoare brun-roscata, cele mici si posterioare sunt de culoare neagra. Marginea externa a tibiilor anterioare este fina si regulat dintata. Eliotrele nu acopera pigidiul.
Larva este oligopoda, alb-murdar, capul si picioarele brun-inchise. Dorsal, pe fiecare segment se gasesc cate doua pete de culoare inchisa.
Planta gazda si mod de atac
Dauneaza atat in stadiul de adult cat si in cel de larva. Ataca cruciferele din flora spontana si de cultura. Adultii se hranesc cu organele florale ale florilor inca nedeschise, dupa atac bobocii se usuca si cad. Larvele ataca organele florale, distrugand anterele, ovarele, polenul si uneori petalele.
Combatere
Masuri preventive:
 respectarea asolamentului, strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, aratura de toamna, se pot utiliza o gama larga de insecticide recomandate, cum sunt DECISUL 2,5 EC; MAVRIK 2 FL etc.
Dusmani naturali:
Cel mai de temut daunator al gandacului lucios este carabidul Clivina fossor Fall, care poate distruge pana la 65% din pupele si larvele gandacului lucios. Perju si colaboratorii mai mentioneaza ca dusmani naturali cu importanta economica himenopterele Blachus ruficornis Nees si Eubasus sigalphoides Marsh.
ATHALIA ROSAE – viespea rapitei
Descriere: Adultul este de 5-9 mm lungime, de culoare galben portocalie-roscata, antenele usor maciucate, formate din 10 articole si partile alterale ale toracelui sunt negre. Aripile sunt late, transparente, la baza au culoarea galbuie, iar la marginile costala si apicale sunt negre. Picioarele sunt de culoare galbena, iar tibiile si tarsele sunt inelate cu negru. Abdomenul este scurt, la  mascul rotunjit, iar la femela se termina printr-un ovipozitor dintat.
Larva este o omida falsa. La ecloziune are o lungime de 1,5-2,5 mm si o culoare cenusiu-verziue, iar la completa dezvoltare este de 14-18 mm lungime, cu partea dorsala neagra cu reflexe albastre verzui, iar partile laterale si ventrale cenusi-verzui. Corpul este acoperit cu un strat ceros subtire. Capul este mic si de culoare neagra. Segmentele toracice sunt ingrosate mai ales in partea dorsala, unde prezinta cute. Picioarele toracice sunt de culoare neagra cele abdominale in numar de 8 perechi fiind cenusii.
Planta gazda si mod de atac:
Specie oligofaga daunand cruciferele. Dauneaza in stadiul de larva, se hraneste cu mezofilul frunzelor. Frunzele atacate prezinta perforatiuni ovale cu marginile netede. La atacuri puternice poate cauza defolierea si uscarea plantelor. In anii de invazie, larvele tinere ataca culturile semincere, unde distrug florile, siliculele si semintele in formare. Prag economic de daunare 2 larve/planta (Keilbach, 1966).
Combatere:
Masuri preventive: rotatia culturilor, aratura de toamna, strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, fertilizarea echilibrata, infiintarea culturilor in perioada optima.
Masuri curative, tratamente foliare aplicate la semnalarea primelor larve in culturile de rapita cu unul din urmatoarele insecticide: DECIS 2,5 EC; SUMI-ALPHA 2,5 EC; FASTAC 10 etc.
Dusmani naturali: Dintre pradatori, T Perju si colab. (1985) mentioneaza ca pradatori carabidul Petrostichus vulgaris L, care afecteaza stadiul de larva si de pupa si dipterele asilide Dismachus fuschipennis Meig, care ataca stadiul de adult.
ENTOMOSCELIS ADONIDIS – gandacul rosu al rapitei
Descriere: Adultul este globulos, de culoare rosu-caramiziu. Pe cap are o pata neagra si pe spate trei dungi de culoare neagra. Lungimea corpului este de 7-10 mm.
Larva are culoarea cenusie-neagra iar lungimea corpului este de 11-14 mm.
Planta gazda si mod de atac: Daunatorul are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, sub bulgari de pamant. Produc pagube, atat in stadiul de adult cat si in cel de larva, prin roaderea frunzelor si a plantutelor tinere.
Combatere
Masuri preventive: rotatia culturilor, aratura de toamna, strangerea si distrugerea resturilor vegetale, fertilizarea echilibrata si respectarea tuturor verigilor tehnologice.

Data adaugarii: 08.04.2008Sursa ing. Gavril Crasnean - C.L.C.A. Ardud (Curierul Agricol)

 

Vizitatori Counter

002072520
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3242
10435
30263
1993972
78434
0
2072520

IP-ul tau: 100.26.176.182
Server Time: 2019-12-11 08:20:04