xpoziţia de costum tradiţional 'Un veac de frumuseţe', la Muzeul Satului

User Rating:  / 0
PoorBest 

Expoziţia de costum tradiţional "Un veac de frumuseţe", vernisată joi, prezintă publicului peste 200 de piese de patrimoniu din toate zonele ţării, din colecţiile Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".

Paula Popoiu, managerul muzeului, a afirmat că expoziţia este dedicată în primul rând femeii care în ultima sută de ani a trecut prin momente grele.

"Dacă spunem 100 de ani la scara istoriei nu înseamnă mare lucru, însă la scara vieţii unui om, a unei femei, în cazul de faţă, înseamnă două războaie mondiale, înseamnă după aceea perioada comunistă, cea mai neagră din această sută de ani, înseamnă femeia care a îndurat multe, dar care totuşi a trecut peste durere, peste tristeţea acelor două războaie. (...) Trecând peste toate aceste lucruri a făcut o punte între durere şi frumuseţe şi astăzi, în colecţiile noastre, noi am strâns de-a lungul celor 82 de ani de muzeu aceste costume absolut speciale, unele dintre ele ies pentru prima dată din colecţie. Sunt aici costume care vorbesc de talentul femeii, sunt costume care vorbesc de nopţi lungi în care visurile se transformau în frumuseţe, culoare şi ţesătură, şi sunt costume care sigur vorbesc, până la urmă, de un talent cu totul şi cu totul special pe care l-au intuit şi promovat marile curţi regale, şi mă gândesc acum şi o pomenesc pe Regina Maria, care a fost cea care a făcut o extraordinară promovare a costumului românesc pe care, de altfel, l-a purtat cu plăcere", a declarat Paula Popoiu.

Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, a afirmat că evenimentul de la Muzeul Satului marchează Centenarul Marii Uniri într-un mod deosebit, "prin prezentarea câtorva costume populare foarte vechi, foarte valoroase, câteva costume populare ce sunt aşezate în colecţia tezaur a muzeului şi a costumului popular românesc".

Vizitatori Counter

002736785
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
202
5806
202
2695695
120422
230501
2736785

IP-ul tau: 54.198.246.164
Server Time: 2019-07-21 00:52:44