Un nou mandat FEI aduce 126 milioane Euro pentru fermierii din România

User Rating:  / 0
PoorBest 

intalnire madr feiFondul European de Investiții (FEI) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au semnat primul Acord de finanțare pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, prin intermediul unui instrument financiar. Acesta este prevăzut în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat, atât prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cât și din resurse naționale. Împreună cu resursele financiare alocate de către intermediarii financiari selectați, se așteaptă ca facilitatea să genereze cel puțin 126 milioane Euro în finanțări noi acordate beneficiarilor eligibili.

Mandatul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăți cerințele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol.

În concordanță cu obiectivele DG AGRI şi ale Guvernului României, mandatul va susține investițiile și cheltuielile de capital ale fermelor mici şi ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum și cofinanțarea granturilor din agricultură.

Referindu-se la semnarea acordului, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert a declarat: “Agricultura contribuie semnificativ la creșterea economică a României, iar acest mandat va îmbunătăți accesul la finanțare al fermierilor și al întreprinderilor din agricultură, având și o componentă de finanțare a fermelor mici. România se numără printre țările cu cea mai mare productivitate în acest domeniu. Prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Agriculturii vom putea oferi mai multe oportunități fermierilor locali pentru extinderea producției și pentru creșterea competitivității în acest sector”.

Reprezentantul Guvernului României, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea a declarat: “În misiunea pe care o am, întotdeauna am apreciat adaptarea și flexibilitatea de care trebuie să dăm dovadă în utilizarea instrumentelor și mecanismelor Uniunii Europene, pentru a răspunde prompt și eficient la problemele cu care se confruntă fermierii. Semnarea acestui Acord de finanțare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reprezintă o soluție la dificultățile pe care le întâmpină fermierii în susținerea investițiilor atât de necesare dezvoltării agriculturii și a spațiului rural din România. Utilizarea fondurilor din PNDR pentru acordarea de credite, în condiții mai avantajoase, pentru fermieri contribuie atât la îmbunătățirea performanței din agricultură, cât și la integrarea într-o piață din ce în ce mai competitivă”.

Reprezentantul DG AGRI, Jerzy Bogdan Plewa, director general a declarat: “Felicit România cu ocazia finalizării negocierilor pentru implementarea unui instrument financiar cu partajarea riscului finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Prin acest acord de finanțare, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții colaborează pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al fermierilor și al altor antreprenori din mediul rural, pentru a consolida competitivitatea și sustenabilitatea acestora. Instrumentele financiare ne pot ajuta să valorificăm şi mai mult politica de dezvoltare rurală, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune”.

FEI urmează să lanseze un Apel pentru Expresii de Interes adresat intermediarilor financiari care oferă finanțare fermierilor din România. După primirea aplicațiilor și parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta intermediarii financiari care urmează să pună la dispoziție finanțarea necesară fermierilor și întreprinderilor agricole din România.

Despre FEI

Fondul European de Investiții este parte a Grupului BEI și este o instituție specializată în finanțarea de risc pentru IMM- uri. FEI creează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și microfinanțare care țintesc în mod specific acest segment al pieței. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării și dezvoltării, a antreprenoriatului și a creării de noi locuri de muncă.

Vizitatori Counter

001266805
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
5405
5620
25249
1212200
70996
148991
1266805

IP-ul tau: 54.167.112.42
Server Time: 2018-11-15 21:10:20