UE va încheia un acord împotriva pescuitului nereglementat, sub președenția română

User Rating:  / 0
PoorBest 

daea la bruxellesUE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.

Consiliul Europei a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, în 4 martie, înțelegere care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic – Canada, Danemarca (acționând în numele Groenlandei și al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia și Statele Unite – alături de China, UE, Islanda, Japonia și Coreea de Sud.

Sunt mândru să anunț că UE va deveni în curând parte a acestui acord istoric care protejează, pentru prima oară, Oceanul Arctic și ecosistemul fragil al acestuia. Este un pas vital către obținerea unei durabilități sporite și consolidarea guvernanței oceanelor.
Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului

Obiectivul acordului este de a preveni pescuitul nereglementat în porțiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic prin aplicarea unor măsuri preventive în materie de conservare și gestionare, în cadrul unei strategii pe termen lung de protecție a ecosistemelor marine sănătoase, și de a asigura conservarea și exploatarea durabilă a stocurilor de pește.

În temeiul acordului, cele zece părți vizate au convenit să interzică pescuitul comercial în porțiunea de mare liberă a Oceanului Arctic pentru o perioadă inițială de 16 ani (care urmează să fie prelungită automat la fiecare cinci ani), până în momentul în care oamenii de știință vor confirma că se poate realiza în mod durabil și până când părțile vor conveni asupra mecanismelor de asigurare a durabilității stocurilor de pește.

Este prima dată când marea liberă arctică este reglementată de un regim internațional de conservare și gestionare.

Context și etapele următoare

Până de curând, porțiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic era acoperită de gheață pe tot parcursul anului, făcând astfel imposibil pescuitul în apele respective. Cu toate acestea, încălzirea globală a redus semnificativ acoperirea cu gheață în zona respectivă în ultimii ani.

Deși este puțin probabil ca pescuitul comercial să devină viabil în porțiunea de mare liberă din Oceanul Arctic în viitorul apropiat, ecosistemele din zona centrală a Oceanului Arctic vor fi din ce în ce mai expuse activităților umane și, posibil, pescuitului ilegal.

Decizia privind încheierea acordului va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Parlamentul European și-a dat aprobarea cu privire la decizie la 12 februarie 2019.

Vizitatori Counter

002082777
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
5987
7512
40520
1993972
88691
0
2082777

IP-ul tau: 3.233.224.8
Server Time: 2019-12-12 21:06:51