Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om

User Rating:  / 0
PoorBest 

agricultura ecoStarea de sănătate a animalelor este o condiţie esenţială pentru realizarea unui spor de efective şi implicit de produse animaliere scontate cantitativ şi calitativ, se impun responsabilităţi şi obligaţii din partea crescătorilor de animale, a asociaţiilor de profil, a autorităţiilor locale, precum şi a serviciilor sanitare veterinare, concretizate prin promovarea politicilor in domeniul sanitar-veterinar stabilite în programul naţional de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, siguranţa alimentelor, protecţia animalelor şi a mediului, cu referire la :

 • Respectarea Ordinului Preşedintelui A.N.S.V.S.A nr.16/ 2010, complectat cu Ordinul112/ 2010 şi Ordinul 69/ 2016 privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a exploataţiilor cu animale şi păsări vii crescute în scop economic.
 • Asigurarea și respectarea normelor de biosecuritate, protecție sanitară și bunăstare în exploataţiile cu animale;
 • Colaborarea cu medicii veterinari arondaţi, pentru identificarea şi înregistrarea la timp a animalelor, existente în exploataţie şi pentru reactualizarea bazei de date în funcţie de mişcăriile de efective survenite în exploataţie, prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalităţi, donații etc.
 • Respectarea legislației privind circulaţia animalelor, pe teritoriul local, judeţean, naţional şi în activitatea de import, respectiv deţinătorii să dețină pe lângă avizul sanitar veterinar și următoarele documente:

  Cartea de exploataţie
 •  Formularul de mişcare
 • Cartea de sănătate al animalului
 • Paşaportul (în cazul speciei bovine şi cabaline)
 • Certificatul de sănătate şi documentul privind informaţile pentru lanţul alimentar. în cazul mişcării către abator.
 • Să se solicite medicului veterinar carnet de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, complectat la zi cu acţiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mişcare şi de certificare a stării de sănătate, necesare pentru intenţia de comercializare a animalelor.
 • Spijinirea personalului sanitar veterinar pentru supravegherea stării de sănătate a efectivelor de animale domestice şi a animalelor sălbatice care habitează în fonduri de vânătoare înregistrate la nivel de judeţ.
 • Colaborarea cu servicile veterinare pentru efectuarea acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirii animalelor, prin supravegherea clinică a stării de sănătate a acestora, supravegherea unor boli transmisibile prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale şi păsări în acest scop, efectuarea tratamentelor antiparazitare, operaţiuni de vaccinare profilactică etc.
 • Să se respecte dispoziţiile autorităţii veterinare privind izolarea şi eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.
 • Respectarea legislaţiei privind gestionarea câinilor, a pisicilor și a altor animale de companie, animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale şi la oameni, precum şi prin agresarea fizică a populaţiei.
 • Efectuarea curăţirii mecanice şi dezinfecţia adăposturilor, precum și efectuarea acţiunilor de deratizare şi demuştizare, cu unităţi şi personal de specialitate.
 • Colectarea cadavrelor şi a deşeurilor animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităţilor locale, la unitatea de distrugere Protan.
 • Să se respecte legislația privind sacrificarea animalelor numai în unități de abatorizare autorizate, însoțite de documente sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar arondat.
 • Pentru a-şi valorifica legal producţia primară, sau produsele alimentare obţinute prin procesarea producţiei primare, să solicite D.S.V.S.A judeţeană, documentul de înregistrare pentru vânzare directă, sau dupa caz de vânzare cu amănuntul.
 • Comercializarea produselor alimentare numai în unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea regulilor de igienă şi temperatură în mijloacelor de transport și în zonele de depozitare şi expunere.
 • Participarea la instruiri, analize şi dezbateri organizate, de serviciile veterinare cu referire la insușirea și implementarea acţiunile stabilite în programele comune pentru prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile la animale, care îi pot afecta economic, social, sau direct.

Statul sprijină activitatea de apărare a sănătăţii animalelor prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare şi a bazei tehnico-materiale necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul sanitar-veterinar, precum şi prin acordarea crescătorilor de animale sprijin financiar în cadrul programelor de dezvoltare rurală, sau prin diferite forme de suvenţii.

Medicii veterinari în colaborare cu autorităţiile locale, cu crescătorii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, acționează cu profesionalism și fermitate pentru a impune respectarea legislației în domeniu, intervenind prin mijloace profilactice sau de combatere, în toate cazurile de apariție a unor boli transmisibile, pentru apărarea sănătății animalelor, să prevină transmiterea de boli de la animale la om, contribuind astfel la apărarea sănătății publice, în protejarea mediului. precum și în alte priorități economice și sociale.

Vizitatori Counter

002153591
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
768
4692
5460
2114200
129608
220964
2153591

IP-ul tau: 3.95.23.35
Server Time: 2019-04-22 03:03:42