Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli

User Rating:  / 1
PoorBest 

Conferinta Nationala Incurajarea Formelor Asociative Brasov 2019 2Proiectul Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, denumit pe scurt AGRICOOP, a fost lansat la conferința de la Cheile Grădiștei – județul Brașov, în 20 februarie.

Proiectul este cofinanţat din FEADR prin Măsura 2 - Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei din cadrul PNDR 2014-2020 și se derulează în perioada 2018-2021 de către EGIS ROMÂNIA S.A.

Activitățile proiectului constau în promovarea serviciilor de consiliere în rândul producătorilor agricoli cu scopul de a facilita asocierea acestora în cooperative agricole sau grupuri de producători conform legislaţiei naţionale în vigoare.

În cadrul proiectului, va fi oferită consultanță către 10.000 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României.

Conform datelor Eurostat, în momentul de față în Uniunea Europeană, dintr-un total de aproximativ 10,8 milioane ferme, aproximativ 3,6 milioane sunt situate în România, reprezentând circa 33,3% din total.

Dimensiunea medie la nivelul UE a unei ferme este de 16,1 hectare, în România aceasta fiind de numai 3,5 hectare, adică de peste patru ori mai mică față de media europeană.

Avantajele existenței formelor asociative sunt recunoscute în întreaga lume.

Cu toate acestea în prezent în România, sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, comparativ cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%. Mai mult, agricultura rămâne principala sursă de venit din zonele rurale de la noi din țară.

În acest context, încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă și grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, național și european.

Prin proiect, producătorii agricoli din România vor beneficia de sprijin pentru înființarea unei forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, elaborarea planului de afaceri și monitorizarea acestuia timp de 12 luni în vederea evaluării stadiului privind funcționarea și elaborarea ajustărilor necesare, identificarea de soluții pentru o cât mai bună organizare a cooperativei și pentru creșterea vânzărilor prin crearea unui lanț scurt de producție-distribuție-vânzare, sprijin în redactarea și întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri publice și europene.

Cei iinteresați pot afla mai multe detalii la: www.agricoop.ro

Prezentările susținute în cadrul evenimentului:

1.Prezentarea proiectului AGRICOOP
2. Exemplu - Cooperativă Ungaria
3.Cadru legal național privind cooperativele

Vizitatori Counter

002082792
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6002
7512
40535
1993972
88706
0
2082792

IP-ul tau: 3.233.224.8
Server Time: 2019-12-12 21:08:13