Se va înfiinţa Banca de resurse genetice vegetale

User Rating:  / 1
PoorBest 

banca vegetalaÎnfiinţarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău va fi înființată după ce propunerea Ministerului agriculturii și Dezvoltării Ruarle (MADR) a fost adoptată într-o hotărâre de Guvern.

"Este, practic, o decizie istorică pentru România. S-a mai încercat la un moment dat să se creeze o astfel de bancă, în anii '80, nu s-a finalizat, iată că am reuşit de această dată să creăm această bancă de resurse genetice vegetale care, practic, va pune la adăpost fondul de gene din România în domeniile amintite. România are cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa în acest moment şi, neavând până în prezent această bancă, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe seminţe şi ţara noastră a devenit dependentă de importul de seminţe pentru o serie de plante. Este, de asemenea, o măsură aşteptată de toţi legumicultorii, care va contribui pe termen lung la asigurarea securităţii alimentare a României", a spus purtătorul de cuv\nt al Guvernului într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

"Din cauză că nu am avut această bancă, am devenit la un moment dat dependenţi de importul de seminţe şi România cheltuie în prezent sume de mari de bani pentru procurarea materialului genetic din import, care nu este întotdeauna adaptat la condiţiile de climă din ţara noastră şi, de asemenea, există şi riscul să introducem în ţară diferiţi dăunători, diferite boli, care pot afecta şi alte soiuri. În momentul în care această bancă va deveni cu adevărat funcţională va contribui major la redresarea horticulturii româneşti prin introducerea în cultură a unor soiuri autohtone cu potenţial de producţie şi calitate superior, poate genera un număr mare de proiecte de dezvoltare regională şi naţională. S-a ales Buzău pentru localizarea acestei bănci având în vedere tradiţia existentă acolo. Este cel mai vechi bazin legumicol din ţară în care activează, din anul 1957, Staţiunea de cercetare - dezvoltare legumicolă Buzău şi totodată prima unitate de cercetare de profil din România",

Pierzandu-se aceste resurse genetice, Romania a devenit, de-a lungul vremii, importatoare de seminte de legume, de flori, de plante medicinale si aromatice. Fermierii, cercetatorii, au avut preocupari in acest domeniu, pentru a cultiva, a pastra, rezultatele cercetarii stiintifice, de a obtine soiuri adaptate la conditiile climatice din Romania. Aceasta va fi ca banca de aur a Romaniei. E mai buna decat banca de aur a tarii", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Vizitatori Counter

003298070
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3768
6962
52899
3198371
134021
203461
3298070

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 15:15:25