Se reia exportul de animale vii in Arabia Saudita

User Rating:  / 1
PoorBest 

oi si capreRomania a primit acordul de a exporta animale vii in Arabia Saudita, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a incheiat negocierile derulate in acest sens cu autoritatile Regatului.

La inceputul anului 2018, cele doua parti au agreat modelul de certificat veterinar de sanatate necesar pentru exportul bovinelor, ovinelor si caprinelor vii destinate sacrificarii, iar, pana la acest moment, Seradria este singura companie de profil din tara care a obtinut autorizatiile necesare pentru a putea vinde animale in Arabia Saudita.

Conditiile pe care crescatorii de animale din Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a putea face export catre Arabia Saudita:
Potrivit ANSVSA, conditiile sanitare veterinare aplicabile pentru exportul bovinelor, ovinelor si caprinelor vii destinate sacrificarii in Regatul Arabiei Saudite prevad, printre altele, ca inainte de plecare, animalele:

- sa nu depaseasca varsta de 10 luni.
- sa nu fie amestecate cu alte animale care nu fac obiectul exportului in Arabia Saudita.
- sa fie tinute in carantina 21 de zile, timp in care sa fie examinate clinic de catre medicul veterinar intr-un interval de - - 24 de ore inainte de export si sa fie sanatoase, fara niciun fel de semn de boala.
- sa fie deparazitate intern si extern cu cel putin 10 zile inainte de export.
- sa fie apte pentru transport.

Pentru a derula exportul de bovine, ovine sau caprine vii in Arabia Saudita, centrele de colectare si exploatatiile de origine trebuie sa indeplineasca, printre altele, urmatoarele conditii:

- Sa fie autorizate sanitar-veterinar;
- Sa fie situate intr-o zona care nu este supusa prohibitiei sau restrictiilor in concordanta cu legislatia comunitara relevanta si/sau legislatia nationala, respectiv animalele achizitionate/detinute sa fie in regiune libera de ESB/scrapie in ultimii 3 ani;
- Sa solicite DSVSA judeteana lista actualizata a exploatatiilor de bovine/ovine/caprine din regiunea libera de - ESB/scrapie, care pot realiza export in Arabia Saudita;
- Sa fie dotate cu:
   - Spatii destinate exclusiv cazarii animalelor;
   - Instalatii corespunzatoare pentru incarcarea si descarcarea animalelor la un standard corespunzator de adapare si furajare, dar si pentru administrarea tratamentelor necesare. Instalatiile trebuie sa fie usor de curatat si dezinfectat.
  - Facilitati corespunzatoare pentru inspectie.
  - Facilitati corespunzatoare pentru izolare.
  - Echipament corespunzator pentru curatirea si dezinfectia spatiilor si a mijloacelor de transport.
  - O zona corespunzatoare de depozitare pentru furaje, asternut si gunoi de grajd. Furajele, apa si asternutul folosite in perioada de carantina si de tranzit trebuie sa respecte cerintele veterinare de igiena.
  - Sistem corespunzator pentru colectarea apei reziduale.
  - Birou pentru medicul veterinar oficial.

Seradria, singura companie din Romania care a obtinut autorizatia pentru export
Prima companie din Romania – si singura, pana la acest moment – autorizata de ANSVSA pentru exportul de ovine, caprine si bovine in Regatul Arabiei Sauditeeste Seradria.

Cu o experienta de 25 de ani in domeniu si o ferma de peste 10 hectare situata in judetul Cluj, ce are o capacitate de circa 150000 de animale, Seradria se numara printre cei mai mari exportatori de ovine si bovine de la noi din tara.

„Deschiderea unei piete noi, precum Arabia Saudita, este un eveniment semnificativ pentru tara noastra deoarece este vorba despre un teritoriu cu o populatie numeroasa, consumatoare de carne de miel.

Ca si in cazul Israelului, pentru Arabia Saudita avem nevoie de autorizatie speciala de export emisa de ANSVSA. Aceasta se acorda in urma unei evaluari prin care se urmareste respectarea cerintelor specifice de catre centrele de colectare, precum autorizatii sanitar veterinare, trasabilitatea animalelor, inscrierea in registre, spatii de cazare pentru animale, instalatii corespunzatoare de adapare, furajare si administrarea tratamentelor, zone conforme pentru depozitare furaje, sistem pentru colectarea apei reziduale s.a.m.d.

In momentul de fata, compania noastra este singura din tara autorizata pentru exportul in Arabia Saudita, cu doua centre de colectare: pentru ovine/caprine si bovine”, a declarat Cosmin Serban, directorul companiei Seradria.

ANSVSA poarta negocieri cu Egiptul pentru deschiderea unei noi piete de export
Crescatorii romani de animale ar putea primi, in curand, vesti bune privind noi oportunitati de export, intrucat ANSVSA a demarat o serie de negocieri cu Republica Araba Egipt pentru deschiderea comertului cu bovine vii destinate ingrasarii, precum si pentru reluarea discutiilor pentru furnizarea modelelor de certificate pentru ovine vii si carne de ovine.

 ANSVSA a anuntat ca se afla in negocieri pentru agreerea conditiilor veterinare de sanatate a animalelor vii si cu Sultanatul Oman, cu Republica Irak si cu Muntenegru.

Vizitatori Counter

002731498
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
721
5911
35689
2653803
115135
230501
2731498

IP-ul tau: 35.153.73.72
Server Time: 2019-07-20 02:41:40