Romapis îsi propune să crească numărul de apicultori bio în România

User Rating:  / 0
PoorBest 

Curs Apicultura EcoRomânii au început să consume mai multă miere ecologică faţă de ani precedenţi, dar sunt încă departe de a atinge cotele de consum din alte ţări, susţin reprezentanţii federaţiei de profil ROMAPIS. Conform acestora, cosumul de miere convenţională rămâne scăzut în România, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce însemnă de 2-3 ori mai puţin decât în ţările mai prospere. Din cele 24.000 de tone de miere produsă anual de apicultori un procent de 5% aparţine apicultorilor certificaţi ecologic sau în curs de conversie. Pentru a-i încuraja pe aceştia să treacă în sistemul certificat de producţie, ROMAPIS a lansat împreună cu agenţia de training Creative Business Management un curs de apicultură ecologică. Programul îşi propune să informeze cât mai mulţi apicultori despre beneficiile conversiei în sistemul ecologic crescând astfel oferta pentru produse certificate pe piaţa autohtonă. În cadrul cursului, apicultorii vor învăţa cum să treacă de la producţia de miere convenţională la cea ecologică.

“Marele avantaj al producătorului ecologic de miere este dreptul să folosească eticheta bio pentru toate produsele sale, ca o recunoaştere bine-meritată a calităţii lor în urma eforturilor făcute pentru a oferi clientului alimente sănătoase şi gustoase. Ceea ce înseamnă în mod firesc şi preţuri mai bune şi o desfacere asigurată, mai ales la vânzarea en gross. Cererea pe piaţa bio este în creştere în societatea modernă şi curentul cred că se va menţine şi se va accentua. Anul acesta cine a avut certificare bio nu a stat cu mierea pe stoc decât dacă şi-a dorit asta”, spune Mircea Ciocan, Preşedintele ROMAPIS.

Creşterea numărului de producători ecologici este o prioritate pentru Federaţia care activează de 10 ani. În prezent, ROMAPIS reuneşte 15 asemenea asociaţii, reprezentând peste 2300 de apicultori care deţin aproximativ 10% din şeptelul naţional.

“Fără a putea proba deocamdată cu date concrete, din discuţia cu unii oameni din industria apicolă se pare că, în special anul curent a adus o creştere semnificativă a vânzării de miere la intern, situaţie probabil corelată cu o scădere a preşului în retail şi cu câştigurile salariale, în medie în creştere”, adaugă Mircea Ciocan, Preşedintele ROMAPIS.

Cea mai mare problemă a apicultorilor în procesul de conversie este legată direct de lipsa de informare, cursul propunându-şi să ofere baza de cunoştinţe necesară pentru a lua o decizie corectă. “Mulţi apicultori consideră tratamentele anti Varroa ca principala provocare a apiculturii ecologice. Dar trebuie spus că există metode de combatere a Varroa acceptate în apicultura ecologică care funcţionează foarte bine, dovadă fiind cei care sunt certificaţi de mulţi ani şi se menţin cu succes la bio. Unul dintre scopurile cursului pe care îl propunem este să explicăm cum se face corect şi eficient acest lucru”, a mai precizat Mircea Ciocan.

Următoarea sesiune a cursului de apicultură ecologică va avea loc în perioada 18-19 noiembrie 2017 şi îi va avea ca traineri pe Aurelia Grecu- certificator, Viorica Boboc -specialist în marketingul produselor alimentare, Wilhelm Tartler – producător de miere certificat ecologic şi Maria Toader – profesor UASMV la catedra de agricultură ecologică. În cele două zile de curs, apicultorii vor afla detalii despre actele normative care reglementează apicultura ecologică, ce este permis şi ce nu în stupinele certificate, atât din punct de vedere general cât şi intrând în detalii concrete, ce trebuie să ştie apicultorul organic despre culturile agricole şi plantele melifere folositoare. “Participanţii vor şti ce formalităţi trebuie să îndeplinească pentru obţinerea şi menţinerea certificării, care sunt tehnicile apicole posibile la bio, cu exemplificări concrete legate de tratamente, cules, folosirea materialului genetic, procesare şi multe altele, care sunt căile de optimizare a profitului prin marketingul produselor apicole certificate bio, care sunt organismele acreditate în România pentru certificare şi inspecţie în agricultura ecologică care desfăşoară activitate în domeniul apiculturii şi cum interpretează ele diversele aspecte ale reglementărilor pe care le aplică”, a mai precizat preşedintele ROMAPIS.

Vizitatori Counter

001397344
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3201
3919
7120
1360593
67241
134294
1397344

IP-ul tau: 54.164.198.240
Server Time: 2018-12-17 21:20:43