Profesia de medic veterinar distrusa, iar sanatatea publica in pericol ca urmare a modificarii si completarii Legii 160/1998

User Rating:  / 1
PoorBest 

veterinarColegiul Medicilor Veterinari considera ca textul Proiectului de lege pentru aprobarea O.U.G 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar (PLx450/2017) trebuie sa ramana in forma initiala cu privire la pct.1, 2 si 5 deoarece transpun prevederile Directivei 55/2013 in dreptul national, aspect notificat CE de catre Ministerul Afacerilor Europene marcand transpunerea integrala a Directivei 55/2013 si sa fie eliminate pct.3 si 4 deoarece sunt neconstitutionale, nu au avizul Ministerului Justitie, Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Afacerilor Externe.

Modificarile si completarile ale art.4 si art.37 mentionate la pct.3 si pct.4 din proiectul de lege sunt neconstitutionale intrucat nu respecta cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece nu sunt întrunite în mod cumulativ cele trei conditii:existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată si urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.
Prevederile mentionate care nu fac obiectul transpunerii legislatiei europene in dreptul national (nu se regasesc in tabelul de concordanta), fac obiectul Dosarului 3754/CAF/2015 si a cauzei 297/16 CJUE.CCR s-a pronuntat prin Decizia 511/4 iulie 2017 respingand exceptia de neconstitutionalitate a art.4 litera.i).
Profesia de medic veterinar va deveni mai putin atractiva pentru tineri si va creste dorinta absolventilor de a imigra in alte state membre.
Romania a devenit singura tara din UE in care se poate realiza comercializarea cu amanuntul al produselor biologice si ca urmare va creste riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, va creste rata de ineficienta a acestora prin nerespectarea conditiilor de pastrare si utilizare (pastrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), va diminua veniturile unitatilor de asistenta medical veterinara, va diminua rata promovarii vaccinarii de catre medicii veterinari in detrimentul folosirii antibioticele, creeaza confuzie in cea ce priveste utilizarea retetelor veterinare etc.
Vaccinarea animalelor de companie sau de ferma este un act medical, este inadmisil sa credem ca un medic veterinar va emite o reteta unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta sa mearga sa cumpere vaccinul de la farmacie.
Va imaginati un crescator de animale care sa mearga cu reteta si termosul la farmacia veterinara sa cumpere un vaccin si sa-l transporte in conditii optime de temperatura, apoi sa-l pastreze in frigider, sa cheme medicul veterinar pentru administrare?

Asadar proiectul de lege a fost adoptat de catre comisiile pentru agricultura si sanatate sesizate in fond si urmeaza sa fie transmis pentru dezbatere si aprobare in plenul Camerei Deputatilor.
Forma ce urmeaza a fi transmisa plenului cuprinde urmatoarele prevederi care afecteza exercitarea profesiei de medic veterinar si sanatatea publica:
1. .Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de comercializa cu amanuntul si de a utiliza produsele medicinale veterinare.
2. Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de a infiinta farmacii veterinare si puncte farmaceutice veterinare. Orice persoana indiferent de calificare poate infinta farmacii si puncte farmaceutice veterinare.
3. .Elimina obligativitatea ca medicul veterinar sa fie prezent in farmacie sau punctul farmaceutic veterinar.
4. .Elimina interdictia de a comercializa prin farmaciile veterinare produsele biologice.
5. .Creeaza posibilitatea ca farmaciile si punctele farmaceutice veterinare sa vanda orice produs medicinal veterinar autorizat deoarece prin lege nu este interzis nimic.Interdictiile sunt prin ordine ale ANSVSA care devin caduce dupa aprobarea legii.
6. .Creeaza posibilitatea functionarii farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare doar in baza autorizatieii/inregistrarii emise de catre DSVSA.
7. .Creeaza posibilitatea ca tehnicienii si asistentii veterinari sa poata utiliza si administra produse stupefiante si psihotrope, in contradictie cu Legea 339/2005.
8. .Creeaza poosibilitatea proprietarilor de animale sa cumpere, sa detina si sa administreze medicamente si produse biologice la animale.
9. Reglementeaza confuz comertul online cu produse medicinale veterinare si da posibilitatea oricarei entitati inregistrate la registrul comertului si fiscal sa poata desfasura astfel de activitati.Nu se precizeza ca doar farmaciile si punctele farmaceutice veterinare pot efectua comert online.
Conform Directivei 2001/82 considerentul (2) “Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice.” Ori modificarile aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei 2001/82, in sensul ca va creste riscul utilizarii produselor medicinale fara responsabilitatea medicului veterinar, va creste riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fara respectarea timpului de asteptare, va creste numarul reactiilor adverse in randul proprietarilor de animale, va ca creste riscul antibiorezistentei, va creste consumul de antimicrobiene in detrimentul vaccinurilor etc.
Comunicat de presă al Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu

Presedinte Dr. Nechiti Radu Ioan
Secretar Dr. Pențea Ioan Viorel

Vizitatori Counter

001373126
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3857
4802
12419
1334119
43023
134294
1373126

IP-ul tau: 54.226.36.60
Server Time: 2018-12-11 17:30:50