Preșcolari și elevii din învățământul primar vor beneficia de miere gratuita ​

User Rating:  / 0
PoorBest 

miere​Preșcolarii și elevii din ciclul primar vor primi gratuit, la grădiniță și la școală, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame lunar, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților și care urmează să meargă la promulgare.

Mierea va fi verificată de autorități periodic. Banii pentru program vor fi asigurați de Ministerul Agriculturii.

Proiectul de lege inițiat de PSD a trecut cu 189 voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 75 abțineri (PNL și USR).

O lege similară a existat și până în 2015, când a fost suspendată, din lipsa finanțării.

Ce prevede legea:

"Se acordă gratuit pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 de grame de miere lunar.”

Autoritățile competente naționale pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin.(1) sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație Publică și Ministerul Educației Naționale.

Autoritățile competente la nivel local pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin.(1) sunt consiliile județene, care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie, în condițiile legii, a mierii de albine polifloră destinată preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional.

Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program.

Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

Condițiile de calitate a mierii de albine polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, modul de certificare a calității, atribuirea și aplicarea hologramei care atestă calitatea, modul de distribuire și entitățile implicate se stabilesc în Normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cadrul întâlnirii, ministrul Petre Daea a prezentat temele legislative aflate pe agenda europeană şi stadiul acestora, subliniind priorităţile României pe domeniul agriculturii şi pescuitului.

În intervenţia să, ministrul Petre DAEA a punctat că' Trio-ul va acorda o atenţie deosebită Politicii Agricole Comune având în vedere importanţa acesteia pentru securitatea alimentară, creşterea productivităţii, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea pieţelor, precum şi rolul cheie al acesteia pentru cetăţeni şi societate în ansamblu privind protejarea mediului şi adaptarea la schimbări climatice, generarea de locuri de muncă şi creştere economică, şi nu în ultimul rând menţinerea viabilităţii zonelor rurale. Din această perspectivă, bugetul PAC trebuie să fie consistent pentru a oferi soluţii adaptate şi specifice pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Reducerea decalajelor poate fi realizată prin finanţări adecvate în domeniul dezvoltării rurale, precum şi prin asigurarea unei convergenţe reale a plăţilor directe'.

Ministrul a precizat că PAC va pune un accent puternic pe deblocarea potenţialului în materie de cercetare, inovare, formare şi utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăţi grija faţă de mediu şi climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor.

De asemenea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a subliniat importanţa colaborării la nivel politic şi de experţi tehnici pentru a obţine rezultate comune în cadrul preşedinţiei României la Consiliul UE.

Asumarea pentru o perioadă de şase luni a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este o obligaţie ce decurge din calitatea de stat membru şi presupune un efort în direcţia consolidării unei viziuni naţionale cu privire la viitorul Uniunii Europene şi creşterii capacităţii administrative necesare exercitării acestui mandat. Conform tradiţiei, în această perioadă România va organiza evenimente informale care reprezintă o oportunitate de promovare a politicilor publice.

Exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este un bun prilej pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a organiza o serie de acţiuni de informare şi promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, cu scopul de a face cunoscute produsele agroalimentare româneşti, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional, cu efecte favorabile în ceea ce priveşte echilibrarea balanţei comerciale agricole prin recâştigarea pieţelor externe şi nu în ultimul rând, prin creşterea competitivităţii produselor agroalimentare pe piaţa europeană.

Vizitatori Counter

003297968
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3666
6962
52797
3198371
133919
203461
3297968

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 14:50:15