Petre Daea a prefațat pregatirile României pentru președinția Consiliului

User Rating:  / 0
PoorBest 

daea la reuniunea Consiliului ministrilor Agriculturii si PescuituluiLa reuniunea Consiliului miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului, Petre Daea a prefațat pregatirileRomânia pentru președinția Consiliului, informeaza MADR.


În data de 19 noiembrie 2018, Petre DAEA, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), ce a avut loc în Belgia, la Bruxelles.

Printre subiectele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului s-a aflat Pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune post-2020 (PAC), respectiv Regulamentul privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC, precum şi Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor (OCP) produselor agricole.

Recepţie dedicată produselor româneşti, organizată la Bruxelles

În marja lucrărilor Consiliului din data de 19 noiembrie 2018, la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (RPRO), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană, a organizat o întâlnire cu miniştri agriculturii din statele membre, înalţi funcţionari europeni, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

Petre DAEA, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a prezentat invitaţilor, în cadrul unei expoziţii, produse atestate tradiţional, sau cele după o reţetă consacrată, produse montane, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele ţării.

Oaspeţii au avut ocazia să afle informaţii despre seminţele româneşti şi autenticitatea produselor noastre, fiind prezentate în cadrul expoziţiei: legume şi fructe de sezon, dar şi produse din lapte şi carne, dulceţuri, zacuscă, produse din peşte, băuturi spirtoase sau vinuri din România. Recepţia, organizată în cinstea participanţilor, a fost animată de bucătari vestiţi şi somelieri care au conturat imaginea ospitalităţii pe care românii o arată ori de câte ori au ocazia peste graniţele ţării noastre. Imagini sugestive din ţara noastră au fost prezentate invitaţilor pe tot parcursul evenimentului, acest fapt stârnind interesul oficialilor europeni de a vizita România.

Toţi oficialii invitaţi au apreciat gustul preparatelor româneşti, precum şi standardele de calitate ale produselor noastre prezentate în cadrul evenimentului organizat în incinta Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles. Întâlnirea face parte din lista evenimentelor premergătoare perioadei în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, în 20 noiembrie 2018, a avut loc o întâlnire a Trio-ului România, Finlanda, Croaţia, ocazie cu care au fost puse în discuţie dosarele gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada ianuarie- iunie 2019, când România va deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii, ministrul Petre Daea a prezentat temele legislative aflate pe agenda europeană şi stadiul acestora, subliniind priorităţile României pe domeniul agriculturii şi pescuitului.

În intervenţia să, ministrul Petre DAEA a punctat că' Trio-ul va acorda o atenţie deosebită Politicii Agricole Comune având în vedere importanţa acesteia pentru securitatea alimentară, creşterea productivităţii, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea pieţelor, precum şi rolul cheie al acesteia pentru cetăţeni şi societate în ansamblu privind protejarea mediului şi adaptarea la schimbări climatice, generarea de locuri de muncă şi creştere economică, şi nu în ultimul rând menţinerea viabilităţii zonelor rurale. Din această perspectivă, bugetul PAC trebuie să fie consistent pentru a oferi soluţii adaptate şi specifice pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Reducerea decalajelor poate fi realizată prin finanţări adecvate în domeniul dezvoltării rurale, precum şi prin asigurarea unei convergenţe reale a plăţilor directe'.

Ministrul a precizat că PAC va pune un accent puternic pe deblocarea potenţialului în materie de cercetare, inovare, formare şi utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăţi grija faţă de mediu şi climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor.

De asemenea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a subliniat importanţa colaborării la nivel politic şi de experţi tehnici pentru a obţine rezultate comune în cadrul preşedinţiei României la Consiliul UE.

Asumarea pentru o perioadă de şase luni a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este o obligaţie ce decurge din calitatea de stat membru şi presupune un efort în direcţia consolidării unei viziuni naţionale cu privire la viitorul Uniunii Europene şi creşterii capacităţii administrative necesare exercitării acestui mandat. Conform tradiţiei, în această perioadă România va organiza evenimente informale care reprezintă o oportunitate de promovare a politicilor publice.

Exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este un bun prilej pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a organiza o serie de acţiuni de informare şi promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, cu scopul de a face cunoscute produsele agroalimentare româneşti, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional, cu efecte favorabile în ceea ce priveşte echilibrarea balanţei comerciale agricole prin recâştigarea pieţelor externe şi nu în ultimul rând, prin creşterea competitivităţii produselor agroalimentare pe piaţa europeană.

 

Vizitatori Counter

003085857
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6110
8989
43158
2998156
125269
145668
3085857

IP-ul tau: 34.204.175.38
Server Time: 2019-09-20 18:55:35