Nu exista motive ca prețurile alimentelor sa crească

User Rating:  / 0
PoorBest 

alimente procesare

Majorarea prețurilor la alimente care a avut loc în ultima perioadă reprezintă un factor conjunctural, dar nu sunt semne de accelerare, pentru că nu există motive de piață, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Mihai Vișan, la conferința "Eat Smart".

 

"Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenței să investigheze prețurile la alimente, pentru că prețul cu care plecau și pleacă unele produse din ferme este undeva cam la jumătate față de prețul de la raft. Avem situația specială a untului... Am importat influența a ceea ce se întâmplă în alte țări. Ministerul Agriculturii, principalul suport pentru stăpânirea prețurilor, consideră că trebuie să produci suficient, să fii competitiv, să produci de calitate. Ministerul se preocupă de acordarea la timp a subvențiilor pentru a ajuta fermierii să-și termine treaba la timp, se preocupă de Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar în ceea ce mă privește girăm schemele de calitate, atât cele europene, cât și schemele naționale. Aceste scheme au o mare importanță pentru că aceste produse înseamnă sustenabilitate și, fiind de calitate, reducerea risipei de alimente. Fiecare dintre noi, consumator, ne îndurăm mai greu să aruncăm un produs high quality, mai ales că acesta a avut și un preț... Trebuie să recunoaștem că România, în 2017, ca economie, a mers bine. Creșterea economică este o realitate, indiferent cui i-o atribuim, iar industria a simțit această schimbare, în sensul măririi cererii de produse de calitate superioară. Nu cred că mărirea prețurilor la alimente se va extinde și nu se va accelera, pentru că nu sunt motive de piață. E vorba mai degrabă despre ceva conjunctural. În cazul ouălor, de exemplu, am avut la bază influențele internaționale și vorbim de cazul din Olanda, cu fipronilul", a explicat Vișan.

În ceea ce privește Legea care reglementează comercializarea a 51% de produse românești în magazine, oficialul MADR a precizat că autoritățile sunt în discuții cu Comisia Europeană pentru a explica scopul acestui act normativ.

Vizitatori Counter

002540142
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
1195727
3289
1205909
1306441
1210039
134294
2540142

IP-ul tau: 54.152.38.154
Server Time: 2018-12-05 18:14:00