Mustele pot raspandi virusul diareei epidemice porcine

User Rating:  / 0
PoorBest 

muste pe porciMuste au capacitatea de a infecta porcii cu virusul diareei epidemice porcine (VDEP), confirma un studiu realizat la inceputul anului 2018, informeaza Pig Progress.

Muștele care se strang in preajma porcilor au fost testate, pe fondul focarelor de PEDv și Senecavirus A, si au iestit pozitiv la teste ca purtători ai virusurilor în studiile realizate in Iowa și Minnesota.

Atat in cazul Senecavirusului A, cat și a VDEP, mustele au transmis virusul viu - primele astfel de constatări fiind cunoscute într-un cadru comercial.

Grant Allison, medic veterinar la Clinica Veterinară din Walcott (Iowa) a reusit sa faca legatura dintre muste si raspandirea virusului VDEP. În practica sa, el are în prezent efective care reprezintă aproximativ 20.000 de scroafe care sunt pozitive pentru VDEP.

"Muștele se inmultesc în condiții umede, ceea ce ar putea implica gunoiul de grajd, astfel încât există o relație stransă între gunoiul de grajd și virus și muscă", a declarat Dr. Allison publicației comerciale americane Farm Journal's Pork. "Ideea că musca ar putea fi un vector posibil a fost imediat evidentă pentru mine. Am venit cu un plan și am început să găsim un focar și să prindem muștele pentru a vedea dacă muștele erau pozitive".

Muștele au fost pozitive pentru VDEP printr-un test de reacție în lanț de polimerază (PCR). "În sine, ceea ce nu demonstrează că virusul pe acele muște este viu, înseamnă doar că ADN-ul virusului este acolo", a spus dr. Allison. "Chiar nu puteți recomanda controlul zborurilor către clienți pe baza acestor dovezi. Trebuie să arătați că o muscă pozitivă poate transporta un virus contagios, așa că aici vine biotestul."

Muștele pot transmite VDEP și pot infecta porcii negativi

O biotestare arată transmiterea virusului sau a potențialului virus la porcii vii care nu au boala. Dacă suferă de boală, virusul a fost contagios. Pentru a condensa până la un răspuns, biotestul a fost pozitiv. Acest lucru indica faptul că muștele pot transmite DEP și pot infecta porcii negativi, a spus dr. Allison.

Dr. Allison a spus că în principiu există două opțiuni de control al acestui virus: prin fumigare sau administrarea unui spray care va fi folosit extensiv sau se mai poate folosi in furaj un larvicid. Pentru ca doctorul era ingrijorat de securitatea muncitorilor cand este folosit fumigenul, a pus pe primul loc in prevenirea raspandirii virusului prin intermediul mustelor larvicidul.

Minimizarea sursei infectiei

Doctorul a precizat ca in cei 30 de ani de cariera nu a intalnit o documentatie despre cum se transmite boala. Acesta a mai adaugat ca studiind mustele, a invatat ca pot reprezenta un vector de egalitate cu descoperirea faptului ca virusul ar putea fi transmita porcilor prin ingrediente alimentelor sau suprafetele contaminate.

"Este important să știi care ar putea fi sursa infecției și să faci tot ce este mai bun pentru a o minimiza", a spus dr. Allison.

Necunoasterea modului de transmitere duce la  neputinta de a controla raspandirea bolii. 

Vizitatori Counter

002153586
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
763
4692
5455
2114200
129603
220964
2153586

IP-ul tau: 3.95.23.35
Server Time: 2019-04-22 03:02:34