Miliarde de euro investiții prin legea muntelui

User Rating:  / 0
PoorBest 

romania munteLegea muntelui prin care se aproba programul de incurajare a activitatilor in zona montana, iar in acest scop se aloca un miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobata de Presedintele Klaus Iohannis care a semnat, recent decretul de promulgare.

Legea muntelui a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 26 iunie, in calitate de for decizional, si reglementeaza "modalitatile de protectie si dezvoltare durabila si incluziva a zonei montane prin: punerea in valoare a resurselor naturale si umane, cresterea nivelului de trai, stabilizarea populatiei, mentinerea identitatii culturale, cresterea puterii economice la nivel local si national, in conditiile pastrarii echilibrului ecologic si protectiei mediului natural", se arata in actul normativ.

În scopul incurajarii activitatilor in zona montana a fost alocata suma de un miliard de euro din bugetul de stat.

"Prin prezenta lege se aproba Programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", prevede articolul 16, alineatul (1) al Legii muntelui.

Se introduce si interdictia de a colecta apa izvoarelor sau paraurilor si folosirea acesteia pentru microhidrocentrale, daca nu se asigura necesarul de apa pentru animale salbatice si domestice.

"Prin prezenta lege este interzisa colectarea apelor, izvoarelor si paraielor, in scopul utilizarii acestora pentru microhidrocentrale, fara asigurarea in prealabil si cu prioritate a necesarului de apa pentru animalele domestice si salbatice, acordand drept de exploatare celor care asigura reinvestirea profitului in proiecte de dezvoltare a calitatii productive a terenurilor.

La intocmirea documentatiilor pentru proiectele privind constructia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de directiile pentru agricultura judetene si directiile silvice judetene si unitatile administrativ - teritoriale", potrivit articolului 13 al actului normativ.

Actul normativ prevede si acordarea unor sume de catre statul roman persoanelor care detin terenuri in situri Natura 2000, in arii protejate sau in parcuri nationale.

"Statul roman acorda, prin prezenta lege, compensatii banesti, in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montana, aflate in situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri nationale, rezervatii ale biosferei si alte arii naturale protejate".
Un pachet de discipline de studiu care va cuprinde notiuni elementare despre socio-economia zonei montane va fi introdus, iar in scopul implementarii vor colabora Ministerul Agriculturii si Ministerul Educatiei.

"Forma de organizare a invatamantului prescolar si primar din zona montana se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului. Instruirea practica a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe langa gimnazii, in baza unui parteneriat public-privat", potrivit sursei citate.

De asemenea, autoritatile centrale si locale vor desfasura programe speciale pentru conservarea si valorificarea patrimoniului cultural material din zona montana, prin: "restaurarea monumentelor istorice si a cladirilor cu valoare culturala, arhitecturala si istorica; imbunatatirea accesibilitatii la infrastructura destinata turismului si documentarii spre situri arheologice si spre alte obiective istorice; sprijinirea initiativelor societatii civile si administratiei publice locale cu privire la crearea de muzee rurale si a unor amenajari cu destinatie de turism cultural, etnografic, istoric, memorial; initierea unor actiuni periodice de informare, promovare si prezentare a patrimoniului cultural montan prin puncte de informare, targuri, festivaluri".

Vizitatori Counter

002737058
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
475
5806
475
2695695
120695
230501
2737058

IP-ul tau: 54.198.246.164
Server Time: 2019-07-21 01:31:59