Marea Britanie poate deveni un lider în comerțul mondial cu produse agricole după părăsirea UE

User Rating:  / 0
PoorBest 

back britih farmingAdoptarea unei politici agricole orientate către piață ar putea transforma Marea Britanie, după ieșirea din UE, într-un lider în comerțul mondial cu produse agricole, estimează un thinktank din UK.

Problema este că schimbarea politicii agricole - cu toate efectele benefice asupra mediului - va provoca perturbări masive în sectorul agricol și va fi dificil de implementat din punct de vedere politic, estimează studiul organizației Chatham House.

Studiul, care evaluează efectele Brexit asupra Marii Britanii, UE și reformei agricole în următorul deceniu, evidențiază patru modele pe care Regatul Unit le poate urma după ieșirea din Uniunea Europeană, scrie Euractiv.com.

Modelul protecționist, ca cele adoptate de Japonia, Elveția sau Norvegia, susține producția locală prin bariere comerciale și prețuri ridicate; modelul subvențiilor decuplate, precum Politica Agricolă Comună a UE, susține veniturile fermierilor fără a încuraja producția excesivă; iar modelul asigurării veniturilor, folosit în SUA și Canada, ajută investitorii din agricultură în perioadele de criză.

Modelul orientat către piață, utilizat în Australia și Noua Zelandă, încurajează culturile eficiente, ține prețurile alimentelor jos și reduce costurile cu subvențiile suportate de contribuabili fără a duce la creșterea prețului terenurilor agricole, ca în cazul modelului aplicat de UE, susțin autorii studiului. Acest model presupune eliminarea subvențiilor legate de suprafața de teren și de producție, reducând în același timp barierele comerciale impuse în tranzacțiile internaționale.

Potrivit autorilor studiului, acest model este singurul care oferă o oportunitate pentru un rol major al UK în comerțul mondial cu produse agricole în următorul deceniu și singurul care „va permite țării să beneficieze de acorduri de liber schimb în timp ce ar permite guernului să-și respecte promisiunea de a îmbunătăți condițiile de mediu”.

Mai mult pe EURACTIV:RO

Vizitatori Counter

001373085
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3816
4802
12378
1334119
42982
134294
1373085

IP-ul tau: 54.226.36.60
Server Time: 2018-12-11 17:17:19