MADR va elabora un program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna şi Mangaliţa

User Rating:  / 0
PoorBest 

bazna si mangalitaPetre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a întâlnit în data de 6 noiembrie 2017, cu reprezentanţi ai crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa.

Alături de ministru, la întâlnire s-a aflat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, dr. Ing. Iacob Lelior, precum şi experţi din cadrul Direcției Generale Politici Agricole, cât şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor. În cadrul ședinței a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor de suine româneşti prin creștere și multiplicare în regim tradițional - Bazna și Mangaliţa.

Cu această ocazie, crescătorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situațiile cu efectivele de porci de Bazna și Mangalița pentru a avea o imagine de ansamblu și a putea construi programul pornind de la date concrete. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va realiza în perioada următoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării acestui program.

Programul este inițiat de către Agenția Națională pentru Zootehnie și se adresează fermelor de subzistență cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete și își propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna și Mangalița), creșterea și multiplicarea grăsunilor în regim tradițional, realizarea unui ansamblu de exploatații specifice.

Un rol important în implementarea acestui program îl are Agenția Națională pentru Zootehnie care identifică producătorul, îl înregistrează în program, asigură livrarea grăsunilor, monitorizează activitatea, stabilește contractul cadru de livrare dintre producător și procesator, asigură încheierea contractului de achiziții de purcei.

Programul are ca scop creșterea efectivelor de scroafe de reproducție aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna și Mangalița, precum și creșterea producției de carne de porc din rasele menționate. Totodată, se dorește asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Vizitatori Counter

001373078
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3809
4802
12371
1334119
42975
134294
1373078

IP-ul tau: 54.226.36.60
Server Time: 2018-12-11 17:17:00