MADR: Trei noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări

User Rating:  / 0
PoorBest 
acvila tipătoare micaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a introdus trei noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări Măsurii 10 -Agro-mediu şi climă începând cu anul 2018.
 
Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) cu următorul nivel al plăţilor:
 • sub-pachetul 9.1 - terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina)- 200 €/ ha/an;

Pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate/ nerecoltate. Este interzisă utilizarea fertilizanţilor chimici si a pesticidelor si cultivarea rapiţei, porumbului şi florii-soarelui. Pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitatea agricolă minimă.

 • sub-pachetul 9.2 - pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina):
  varianta 9.2.1 - lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică - 269 €/ ha/an;
  varianta 9.2.2 - lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică - 190 €/ ha/an.
 
Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor, drenajul si folosirea utilajelor grele.
 
Pachetul 10 - refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole cu o plată de 92 € / an /ha.
 
Pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrăşăminte chimice sau pesticide. Pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitatea agricolă minimă.
 
Pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu următoarele sub-pachete:
 • sub-pachetul 11.1 - terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda),
 • varianta 11.1.1 - conversia terenurilor arabile în pajisti - 255 €/ ha/an,

Pe suprafaţa angajată se va înfiinţa pajişte.

varianta 11.1.2 - zonă de protecţie pentru dropie pe teren arabil - 100 €/ ha/an, pe suprafaţa angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament.

Pe suprafaţa angajată în cadrul ambelor variante suprafeţele pe care s-au înfiinţat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol.

 • sub-pachetul 11.2 - pajisti permanente importante pentru dropie (Otis tarda)
  -varianta 11.2.1 - lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie - 269 €/ ha/an,
  -varianta 11.2.2 - lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie - 190 €/ ha/an,
  -varianta 11.2.3 - lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie - 169 €/ ha/an.

Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru începerea păşunatului, încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi desfăşurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte.
Plăţile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar că fermierii să respecte cerinţele de bază şi cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică şi să ţină o evidenţă a activităţilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajişti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare. Beneficiarii vor trebui să facă dovada deţinerii cunoştinţelor necesare implementării angajamentelor.
Alocarea totală a acestei măsuri depăşeşte 1 mld. EUR.
Informaţii detaliate privind accesarea noilor pachete ale Măsurii 10 - Agro-mediu şi climă şi regulile pentru derularea în bune condiţii a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) si AFIR (www.afir.info), precum şi la toate Centrele Locale şi Centrele Judeţene APIA în format tipărit.

Vizitatori Counter

001563077
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3980
4922
13492
1514012
111652
121322
1563077

IP-ul tau: 3.80.32.33
Server Time: 2019-01-22 17:39:01