Măsuri de prevenire a Pestei Porcine Africane în gospodăriile populației

User Rating:  / 0
PoorBest 

pesta porcina lucieni dambovitaConfirmarea și evoluția Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici, respectiv 740 focare în 23 de județe, porci crescuți în exploatații ale gospodăriilor populației, impune avertizarea din nou a instituţiilor implicate şi a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun atât pe teritoriul judeţean cât și naţional, informează un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.   .

"Reamintim crescătorilor de porcine, proprietarilor fondurilor de vânătoare şi nu în ultimul rând autorităţiilor locale, implicate, că Pesta Porcină Africană constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi în alimente, respectiv poate rezista 6 – 10 zile în materile fecale, până la 3 – 6 luni în produse din carne de porc, netratată termic şi mai mulţi ani în carnea congelată", declară Dr. Pențea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului.

Un rezervor important de virus se poate identifica în zonele cu focare declarate, în mediul natural, respectiv în populaţia de mistreţi care migrează în căutarea unor condiţii de mediu favorabile, precum şi prin nerespectarea normelor legale privind circulaţia animalelor vii, a produselor şi subproduse lor de origine animală.

De menţionat că boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afectează sănătatea omului.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin:

 • sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte;
 • de la animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus;
 • diferiţi vectori, cum sunt carnasierele domestice şi sălbatice, păsări sălbatice,
 • vectori biologici (căpuşe din anumite specii, Ornithodorus erraticus, care au parazitat anterior porcii bolnavi);
 • vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala;
 • deşeuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii şi materiale ce pot fi contaminate;
 • circulaţia în habitatul natural a vânătorilor, paznicilor de vânătoare, a pădurarilor şi a altor persoane;

Principalele semne clinice sunt evidenţiate prin:
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi;
• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem
de scurt;

Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate
animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar în cazul porcilor domestici, proprietarii
vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recunoaşterea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Pentru protejarea teritoriului naţional, în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, aprobat şi legiferat anual prin Hotărâri de Guvern, sunt stabilite normele de prevenire şi combatere a acestei boli, obligatorii pentru proprietarii de animale, autoritățiile administrației locale și centrale, servicile sanitare veterinare, alte instituții cu responsabilitate în acest context.

Măsurile prioritare față de situația epidemiologocă existentă la această dată, sunt canalizate pentru lichidarea focarelor declarate și pentru limitarea răspândirii virusului la efectivele de porcine sănătoase crescute în exploatații nonprofesionale ale gospodăriilor populației.

În acest sens rolul crescătorilor de porcine are o importanță majoră și totodată îl responsabilizează pentru a respecta recomandările servicilor sanitare veterinare cu referire la asigurarea criteriilor de protecție, bunăstare și biosecuritate, prin:

 • Informarea cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni din materiale imformative şi postere difuzate în toate localităţiile din țară.
 • Solicitarea medicilor veterinari pentru înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine, identificarea prin crotaliere a efectivelor, pe rase şi categorii şi comunicarea evenimentelor (intrări, ieşiri) din efectiv la data producerii acestora.
 • Creşterea porcilor în adăposturi închise, asigurând condiţiile de igienă şi microclimat, evitând contactul cu alte porcine din afara exploataţiei.
 • Să nu se crească porci domestici pe gropile de gunoi sau în vecinătatea fondurilor de vânătoare pentru a evita contactul cu populaţia de mistreţi.
 • Să se limiteze circulația în exploatația de porci, în clădire sau adăpost, a persoanelor neautorizate, să se respecte măsurile corespunzătoare de igienă și protecție sanitară prin schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea în adăpostul unde sunt ținuți porcii.
 • Să nu se administreze în hrana porcilor resturi menajere, sau subproduse de origine animală, iarbă proaspătă sau cereale proaspete, cu excepția cazului în care au fost tratate pentru inactivarea virusului P.P.A. sau au fost depozitate (fără să existe posibilitatea de acces al mistreților) timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi folosite pentru furajare.
 • Să nu se folosească paie ca așternut pentru porci, cu excepția cazului în care au fost tratate în vederea inactivării virusului P.P.A.sau dacă au fost depozitate (fără să existe posibilitatea de acces al mistreților) timp de cel puțin 90 de zile înainte de utilizare.
 • Supravegherea permanentă a stării de sănătate a efectivelor de porcine și comunicarea urgentă medicului veterinar orice suspiciune de boală sau modificări în comportamentul acestora.
 • Colaborarea cu personalul sanitar veterinar pentru prelevare de probe de la porcinele din exploatație în cadrul programului de supraveghere a bolii prin examene de laborator.
 • Respectarea regulilor privind circulaţia porcinelor domestice, pe teritoriul local, judeţean și naţional prin solicitarea de la medicul veterinar a avizului sanitar veterinar pentru mișcare, documente de mişcare şi documente care să ateste starea de sănătate a animalelor.
 • Sacrificarea şi valorificarea cărnii de porc şi a derivatelor, numai în condiţiile impuse de legislaţia specifică, sub supravegherea medicului veterinar.
 • Efectuarea dezinfecției atât la intrarea în exploatație, cât și la intrarea în adăpost prin instalarea dispozitivelor specifice, pentru mijoacelor de transport cât și pentru încălțăminte și îmbrăcăminte.
 • Asigurarea ecarisării teritoriului, inclusiv în fondurile de vânătoare, conform prevederilor legislaţiei în domeniu.
  Împlementarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane, în general şi cu atenţia cuvenită pentru gospodăriile populației constituie o prioritate în activitatea personalului din reţeaua sanitară veterinară, dar şi pentru personalul angajat din alte autorităţi judeţene şi locale, și în mod special pentru crescătorii de porcine.

Vizitatori Counter

003519802
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
180
6685
42792
3413644
125399
230130
3519802

IP-ul tau: 100.25.43.188
Server Time: 2019-11-14 00:32:46