Legumicultorii cer prelungirea termenului de recoltare pentru culturile înscrise în Programul de tomate

User Rating:  / 0
PoorBest 

tomate in solarii producatori romaniLegumicultorii români au fost afectati de ger si de ninsorile abundente din ultimele saptamani. La baza acestor motive a stat solicitarea pe care cultivatorii de legume au transmis-o lui Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Ruralecer prelungirea termenului de recoltare pentru culturile înscrise în Programul de tomate.

Potrivit AmosNews, in județul Olt, județ fruntaș la acest program, legumicultorii spun că sunt în pericol să piardă întreaga cultură deja plantată în solarii pentru că instalaţiile nu fac faţă gerului. Șeful de la agricultură nu a stat pe gânduri și a făcut deja primele verificări în teren și a luat ”pulsul” culturilor!

Cele -22 de grade Celsius înregistrate în această săptămână pe timp de noapte pot fi fatale micilor plante deja puse în solarii. Situaţia cea mai gravă este în sudul judeţului, Izbiceni, Giuvărăşti, Gârcov, Cilieni, unde fermierii au început plantarea încă de pe data de 10 februarie.

„Oamenii nu se aşteptau să mai avem o iarnă atât de aprigă la sfârşitul lunii februarie, început de martie, şi foarte mulţi au plantat devreme tomatele în solar. Au instalaţii de încălzire, dar acestea sunt unele rudimentare, care se foloseau în Europa în urmă cu 50 de ani. Păcăliţi de iarna primăvăratică, fermierii au transplantat tomatele în solarii începând cu data de 10 februarie, având acele sisteme de încălzire, venind şi cu o folie de protecţie şi tunele acoperite tot cu folie specială sau tip agril. Dar cei care au plantat cel mai devreme aveau plantele mai dezvoltate când a venit gerul şi au rămas doar cu sistemul de încălzire la sol şi cu anumite generatoare de aer cald, nu au mai putut să facă protecţie şi cu folie tip tunel”, a declarat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, citat de AmosNwes.

Vizitatori Counter

001563118
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4021
4922
13533
1514012
111693
121322
1563118

IP-ul tau: 3.80.32.33
Server Time: 2019-01-22 17:48:19