Finantare PNDR pentru producatorii Cascavalului de Saveni

User Rating:  / 1
PoorBest 

cascavalul de saveni2Singurul cascaval cu protectie de indicatie geografica din Romania a primit finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)

Una dintre investitiile realizate prin intermediul submasurii 4.2 („Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole”) este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte” implementat de o societate comerciala din judetul Botosani care a urmarit dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare si comercializare a produselor agricole in comuna Vlasinesti. Valoarea totala a proiectului este de 156.695 Euro, iar valoarea finantarii nerambursabile este de 61.648 Euro.

„Este o investitie la care ne putem raporta cand vorbim despre investitii in mediul rural, in special prin faptul ca laptele este colectat din 7 comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut in mai multe etape atat din punctul de vedere al capacitatii de productie, cat si al celei de depozitare. Este unul dintre beneficiarii nostri care mai are un proiect in derulare, realizat prin intermediul aceleasi submasuri 4.2, dar si unul pe axa LEADER privind cooperare in vederea comercializarii de produse lactate prin intermediul unui lant scurt de aprovizionare” a mentionat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

In fabrica botosaneana produsele, respectiv: cascaval, rulada cu sunca presata, cu piper sau boia, smantana si unt, sunt realizate dupa procedee traditionale, in cos de nuiele, pe mese cu blat de stejar si rafturi din lemn de brad.

Un produs deosebit realizat in cadrul unitatii este cascavalul de Saveni, acesta fiind ambalat atat in ceara, cat si in punga termocontractiva. Metoda are capacitatea de a prelungi procesul de maturare a cascavalului, acesta devenind pe zi ce trece mai gustos. Tehnologia de obtinere a Cascavalului de Saveni are doua etape importante, respectiv obtinerea casului baschiu (maturat) si fabricarea cascavalului, fiecare dintre acestea incluzand: inchegarea laptelui, prelucrarea coagulului, formarea si maturarea casului baschiu, oparirea acestuia, turnarea pastei in forme si maturarea cascavalului.

Produsele realizate sunt comercializate pe piata interna prin marile lanturi de magazine, iar in unitatea de procesare lucreaza 12 oameni din mediul rural.

Vizitatori Counter

002951252
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3556
8625
3556
2893987
136332
198557
2951252

IP-ul tau: 34.239.158.107
Server Time: 2019-08-25 12:34:01