FAO: Documentarul Varză, cartofi și alți demoni

User Rating:  / 1
PoorBest 

varzaDocumentarul Varză, cartofi și alți demoni va fi proiectat în cadrul evenimentului organizat de Ambasada României în Republica Italiană și Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură cu prilejul lansării programului Decade of Family Farming, al Națiunilor Unite. Evenimentul se desfășoară azi, 29 mai, și va fi găzduit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Proiecția documentarului va avea loc în prezența regizorului, Șerban Georgescu, care va împărtăși celor prezenți impresii culese prin obiectivul camerei de luat vederi despre succesele și eșecurile agriculturii de familie din România.

Proiecția documentarul Varză, cartofi și alți demoni deschide totodată săptămâna dedicată cinematografiei românești care se va desfășura la Roma, în perioada 6 - 9 iunie, în cadrul Romania Film Fest - a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult.

Documentarul Varză, cartofi și alți demoni a avut premiera în 2016 la Dok Leipzig, iar un an mai târziu, în 2017, a fost desemnat “Cel mai bun documentar" de către Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
Varză, cartofi și alți demoni îl invită pe privitor în Lungulețu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1000 de agricultori așteaptă an de an în piața locală să își vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. Regizorul decide să petreacă un an în acest sat și să lucreze pământul cot la cot cu sătenii, încercând să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi și cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie. Documentarul este o satiră a realităților curente din agricultura europeană, prezentate de regizor într-un stil specific românesc: ”haz de necaz”.

Şerban Georgescu are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul realizării de documentare. Printre titlurile de referință din portofoliul său se regăsește documentarul Everest, dedicat primei expediții integral românești pe Vârful Everest, desfășurată în 2003, la care regizorul a luat parte inclusiv în calitate de cameram, precum și seria de documentare Călător pe Viață care invită privitorul într-un periplu din jungla amazoniană până la ghețarii din Alaska și din Sahara pâna în Tibet, și în acest caz regizorul participând și în calitate de cameram.

Din 2006, Șerban Georgescu a colaborat constant cu case de producţie de film din Norvegia, Danemarca şi Elveţia, contribuind în calitate de regizor și editor de imagine la realizarea mai multor documentare încununate cu premii internaţionale.

Cel mai recent documentar al său, Jurnalul familiei -escu, face o radiografie a familiei tipice de români, pentru care granițele, etnia sau preferințele vestimentare și culinare diferite sunt tot atâtea motive care să o unească, nu să o dezbine.

Documentarul „Jurnalul familiei -escu” va avea premiera la TIFF în 6 iunie 2019. (https://www.facebook.com/JurnalulFamilieiEscu)
***
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este o agenție specializată a Națiunilor Unite care conduce eforturile internaționale de a învinge foametea. Scopul FAO este de a garanta securitatea alimentară pentru toți și de a se asigura că oamenii au acces regulat la suficiente alimente de înaltă calitate pentru a duce o viață activă și sănătoasă. FAO are 194 de state membre și lucrează în peste 130 de țări.
UN Decade of Family Farming: în decembrie 2017, rezoluția adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat perioada 2019 - 2028 „Deceniul Organizației Națiunilor Unite privind Fermele Familiale”. Astfel, Națiunile Unite vor să contribuie la crearea unei lumi în care se dezvoltă produse alimentare și sisteme agricole sănătoase și durabile, în care comunitățile rurale și urbane reziliente se bucură de o înaltă calitate a vieții în demnitate, echitate, fără foamete și sărăcie. Fermele de familie sunt esențiale pentru a atinge această viziune.
Detalii despre program: http://www.fao.org/family-farming/decade/en/
Agenda evenimentului global: http://www.fao.org/3/ca3760en/ca3760en.pdf
***
Varză, cartofi și alți demoni este produs de Elefant Film în coproducție cu Kolectiv Film si Ma.ja.de. Filmproduktion și este distribuit de Deckert Distribution și Ultraviolet Media. Din echipa de producție a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Ioan Iacoban, Alex Iosub – sunet.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Creative Europe MEDIA Programme of the European Union, cu participarea MDR, ARTE și a Societății Române de Televiziune. Sponsori: Romaqua Group, Vitrina Media și Mitsubishi Motors.

Vizitatori Counter

003053420
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4668
6053
10721
2998156
92832
145668
3053420

IP-ul tau: 18.206.48.142
Server Time: 2019-09-16 09:10:03