FAO are un nou coordonator pentru Asia Centrala

User Rating:  / 1
PoorBest 
Viorel Gutu coordonator subregional pentru Asia Central FAOViorel Guțu, fost Reprezentant al FAO în Tadjikistan, preia în această săptămână funcția de coordonator subregional al organizației pentru Asia Centrală și reprezentant al FAO în Turcia și Uzbekistan. Guțu o succede pe Yuriko Shoji, care a fost numită recent  reprezentant regional adjunct pentru Europa și Asia Centrală, informeaza un comunicat de presa remis redactiei Agroazi.ro
 
Guțu, cetățean al Republicii Moldova, s-a alăturat FAO în 2014 în calitate de reprezentant al biroului FAO în Tadjikistan, conducând oficiul de țară și asigurând stabilirea unor relații lucrative cu guvernul și donatorii-cheie, inclusiv cu Uniunea Europeană și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională.
 
În timpul mandatului său în Tadjikistan, a fost semnat acordul care formalizează statutul biroului FAO din țară. Guțu a purtat de asemenea discuții cu omologii guvernamentali pentru Programul Cadru de Țară din Tadjikistan, care stabilește prioritățile strategice pentru sprijinul FAO acordat guvernului Tadjikistanului.
"Continuând eforturile predecesoarei mele, mă consider norocos pentru că munca noastră se va baza pe o fundație deja solidă și experiența vastă a biroului FAO din Turcia", a spus Guțu. "Este o plăcere să conduc o echipă puternică aici, cu o capacitate solidă și diversă de a răspunde nevoilor crescânde ale regiunii noastre".
 
Punerea în aplicare a Programului de Parteneriat FAO-Turcia și a Programului de Parteneriat Forestier FAO-Turcia pentru susținerea țărilor din Asia Centrală în domeniul securității alimentare și silviculturii, Planul FAO de Reziliență a Refugiaților din Siria care vizează refugiații și comunitățile gazdă din Turcia și proiectele majore ale Fondului Global de Mediu privind schimbările climatice, degradarea terenurilor și biodiversitatea sunt câteva dintre domeniile majore de lucru pe care Guțu va pune accent.
Familiar cu cultura turcă și un adevărat entuziast al bucătăriei turcești, Guțu a vizitat țara frecvent atât pentru muncă, cât și pentru petrecerea timpului său liber. Pentru a spori cunoștințele fermierilor moldoveni, a organizat vizite de studiu, aducând agricultorii în provinciile sudice din Turcia - inclusiv Adana, Antalya și Mersin - pentru schimb de informații și de bune practici în domeniul practicilor agricole în sere și procesele de post-recoltare.
În Republica Moldova, Guțu a ocupat funcția de ministru adjunct al agriculturii și industriei alimentare. În această funcție a fost responsabil de coordonarea, monitorizarea și evaluarea implementării strategice a politicilor în agricultură și dezvoltare rurală și a inițiat o serie largă de reforme pentru îmbunătățirea eficacității ministerului și a departamentelor sale. El a condus, de asemenea, negocierile cu Uniunea Europeană și cu alți donatori în scopul îmbunătățirii agriculturii în Moldova.
Guțu a fost, de asemenea, ofițer pentru afaceri economice la Administrația de Tranziție a Organizației Națiunilor Unite din Timorul de Est, unde s-a ocupat de operațiuni de menținere a păcii, de reducere a sărăciei și de prevenire a situațiilor de urgență. Timp de mai mult de zece ani a gestionat proiecte internaționale ale UE, FAO, USAID, JICA și IFAD, iar mai târziu a coordonat sprijinul acordat de donatori pentru agricultură în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova. Deține titlul de doctor în economie.
 

Vizitatori Counter

001562912
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3815
4922
13327
1514012
111487
121322
1562912

IP-ul tau: 3.80.32.33
Server Time: 2019-01-22 17:00:41