Exportul de carne în 2014, blocat din cauza bugetului mic al ANSVSA

User Rating:  / 0
PoorBest 

România ar putea pierde peste jumătate de miliard de euro deoarece statul nu are suficienţi bani să dovedească străinilor că fermele de porci şi de ovine nu reprezintă un risc pentru consumatori, informează  digi24.ro. Bugetul de anul viitor al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) va fi mai mic cu aproape şapte milioane de euro, iar instituţia nu va avea bani suficienţi pentru a face toate analizele necesare pentru exportul de carne de porc şi de oaie. În lipsa acestor avize, niciun kilogram de carne nu poate trece graniţele ţării.  

În ultimii zece ani, peste 200 de abatoare de procesare a cărnii de porc au dat faliment. Pentru că exista suspiciunea de pestă porcină, carnea românească nu a mai putut fi exportată. Restricţia, care urma să fie ridicată anul viitor, este posibil să fie menţinută pentru că inspectorii veterinari rămân fără bani pentru teste. Aceştia vor avea la dispoziţie anul viitor un buget de 210 milioane de lei, insuficient pentru toate cheltuielile instituţiei.

„Sunt necesari banii şi supraveghere veterinară pentru a ţine lucrurile sub control. E de aşteptat ca această reducere să îngreuneze aşteptata ieşire din restricţiile comerciale cu carne de porc”, a declarat Mihai Vişan, reprezentantul industriei cărnii.

Citeste mai mult pe www.digi24.ro


Data adaugarii: 22.10.2013Sursa www.digi24.ro

Vizitatori Counter

002714288
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
5897
5385
18479
2653803
97925
230501
2714288

IP-ul tau: 35.171.183.163
Server Time: 2019-07-16 23:41:38