Experti ai Comisiei Europene au fost primiti la MADR

User Rating:  / 0
PoorBest 

Reprezentantii DG SANTE

Experti europeni au vizitat cateva focare de pesta porcine din Romania pentru a recomanda cele mai potrivite masuri pentru eradicarea pestei porcine africane.

O echipă de experți ai Comisiei Europene a venit la București între 11 și 13 februarie, la solicitarea ministrului Agriculturii Petre DAEA, adresată comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis. Delegația împreună cu experți de la ANSVSA s-au deplasat în țară, examinând la fața locului situații diferite, în vederea stabilirii celor mai potrivite măsuri pentru eradicarea bolii și reducerea pierderilor economice.

În deschiderea discuțiilor, ministrul Petre DAEA a făcut un istoric al maladiei de la debutul în România, prezența virusului PPA în țara noastră fiind semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. De la primele cazuri de pestă porcină africană confirmate, autoritățile române au acționat în conformitate cu planul de contingență al României pentru PPA.

În cursul expunerii sale, ministrul a dat asigurări că evoluția bolii a fost și este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator zilnice, se aplică măsuri şi se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA se bazează pe sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecințele economice generate de apariția ei.

Reprezentanții DG SANTE au afirmat că vor colabora foarte strâns cu autoritățile din România, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra situației evoluției bolii, astfel încât să identifice cele mai bune soluții la problemele cu care țara noastră se confruntă din această perspectivă și că vor propune suplimentarea fondurilor destinate combaterii acestei boli.

La finalul întâlnirii, ministrul a mulțumit experților pentru deschiderea arătată și comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării României.

Ministrul a amintit că Președinția Română va continua să faciliteze discuțiile privind pesta porcină africană întrucât, în cursul Președinției Consiliului, se va organiza la București o conferință ministerială dedicată acestei boli precum și altor boli transfrontaliere la animale, care să pună totodată bazele unui for științific de cercetare găzduit de țara noastră.

Vizitatori Counter

001963338
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4425
8669
30505
1875423
159938
190766
1963338

IP-ul tau: 54.82.99.169
Server Time: 2019-03-20 19:06:29