Cum se poate previ îmbolnăvirea animalelor în perioada cu temperaturi scăzute

User Rating:  / 0
PoorBest 

animale domestice iarnaNinsorile şi temperaturile scăzute din perioada de iarnă, pot afecta starea fiziologică şi de sănătate a efectivelor de animale care sunt crescute în exploatațiile comerciale sau în gospodăriile ale populaţiei în situația în care nu sunt respectate normelor de protecţie şi bunăstare, prin care să se asigure toate condițiile impuse în aceasta perioadă şi care se referă la biosecuritate, adăpostire, hrănire, îngrijire, exploatare, transportul la alte locaţii, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Sănătatea animalelor presupune protecția și bunăstarea acestora, prin asigurarea unui anumit confort biologic, fără de care nu este posibilă exprimarea integrală a vitalităţii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbărilor ce intervin în mediul de viaţă.

Pentru a putea menţine sănătatea și bunăstarea animalelor, proprietarii trebuie să le asigure spaţiului vital indispensabil, supravegherea zilnică a tuturor animalelor, monitorizarea factorilor de microclimat, a ventilaţiei, a consumului de furaje şi de apă, aplicarea programelor de profilaxie a bolilor etc.

Protejarea animalelor în această perioadă rece trebuie să se facă asigurându-le următoarele elemente:

 • Adăpostirea animalelor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să asigure temperatura, densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea şi zooigiena la parametrii normali, prin :
  - remedierea, dupa caz, a elementelor de construcţie exterioare şi interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tâmplării, tavane, pardoseli, jgheaburi)
  - etanşeitatea uşilor şi a ferestrelor pentru a se asigura o temperatură optimă şi constantă în adăposturi;
  - asigurarea unor spaţii confortabile pentru perioada fătărilor la specia bovină, porcină şi în special pentru ovine.
  - verificarea şi remedierea, elementelor tehnologice (de muls, de furajare, evacuare dejectii, adăpare, ventilaţie);
  -asigurarea apei calde necesare pentru igienizarea ugerului, a ustensilelor şi vaselor de muls;
 • Verificarea şi protejarea surselor de apă şi furaje pentru a nu fi supuse îngheţului.
 • Inventarul stocului de furaje pe sortimente, asigurarea condiţiilor optime de depozitare şi păstrare, stabilirea şi respectarea raţiilor zilnice de furaje în funcţie de specie şi categoria de animale.
 • Evitarea administrării de furaje (silozuri sau rădăcinoase) îngheţate care pot provoca avorturi sau alte afecţiuni grave.
 • Evacuarea şi depozitarea dejecţiilor, a gunoiului, în platforme sau staţii de epurare, astfel încât să nu constituie surse de difuzare a bolilor.
 • Asigurarea de facilităţi pentru depozitarea cadavrelor şi a altor deşeuri de origine animală destinate distrugerii la unitate specializată. 
 • Transportul animalelor să se efectuieze numai dacă situaţia o impune şi dacă sunt asigurate mijloace de transport echipate corespunzator care să le protejeze de intemperii.
 • Animalelor de companie (câini, pisici, iepuri etc.) care sunt ţinute afară, să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi a zăpezii.
 • Să comunice medicului veterinar intenţia de introducere sau scoaterea de animale în / din exploataţie şi a altor mişcări interne de animale.
 • Să anunţe urgent, medicul veterinar arondat despre apariţia unor modificări în starea de sănătate a animalelor şi păsărilor din exploataţie.
 • Să colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirii animalelor, planificate pentru această perioadă. 

Pentru perioada cu intemperii medicii veterinari verifică, evaluează şi colaborează cu proprietarii de animale pentru respectarea normelor de biosecuritate, protecţie şi bunăstare pentru animalele crescute în exploataţii, precum şi respectarea legislaţiei privind mişcarea acestora în judeţ pe teritorul naţional, în spațiul întracomunitar și la export în tări terțe.

Vizitatori Counter

002567528
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
63
7011
13849
2502770
181666
193480
2567528

IP-ul tau: 3.85.92.139
Server Time: 2019-06-25 00:16:59