Cum se comercializeaza produsele alimentare manifestări tradiţionale, târguri, expoziţii

User Rating:  / 0
PoorBest 

agro pitesti gratar 2018În această perioadă la nivel de localităţi se organizează periodic târguri, expoziţii, evenimente social-culturale tradiţionale, sau sărbători aniversale,evenimente sprijinite de autorităţiile judeţene şi locale prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, manifestări la care operatori economici sau micii producători, persoane fizice sau juridice oferă participanţilor, pentru consum, diferite produse alimentare sub formă de materii prime sau produse finite obţinute prin procesarea producţiei de origine animală şi non animală în unităţi de profil sau din propria gospodărie.

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare datorate producerii, depozitării, transportului şi valorificării unor astfel de produse în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia specifică, având în vedere şi faptul că temperaturiile din mediul ambiant sunt în continuă creştere, se recomandă ca autorităţile locale în cauză, organizatorii şi producătorii să respecte obligaţiile ce le revin în conformitate cu legislația din domeniu şi anume:

Pentru organizatorii de evenimente

 Să solicite de la D.S.V.S.A. judeţeană, aprobarea pentru funcţionarea unor astfel de locaţii, prin depunerea, cu cel puţin cinci zile înaintea desfăşurării evenimentului, a unui dosar care cuprinde:
• cerere scrisă (se menţionează locul şi perioada desfăşurării evenimentului, activitatea desfăşurată şi tipurile de produse supuse comercializării);
• lista expozanţilor (împreună cu copiile de la autorizaţiile sau documentele de înregistrare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi documentele de producător);
• contract sau un acord încheiat cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deşeurilor alimentare sau menajere;
 Organizatorii au obligaţia să asigure:
• dotările cu utilaje şi echipamente adecvate, specifice activităţii;
• spaţii corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea şi expunerea produselor;
• sursă de apă potabilă;
• mijloace pentru curăţarea şi dezinfectarea instrumentelor de lucru;
• grupuri sanitare şi facilităţi de spălare şi uscare a mâinilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru consumatori;
• spaţii necesare pentru depozitarea şi eliminarea deşeurilor;

Pentru expozanţi, producători de bunuri alimentare

 Să solicite la D.S.V.S.A. judeţeană, emiterea Documentului de Înregistrare, pentru Vânzare Directă sau, dupa caz, de Vânzare cu Amănuntul, documente care stabilesc:
• numele şi adresa producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul);
• sortimentele şi cantitatea de produse care se valorifică;
• locul de comercializare şi aria de distribuţie;
 Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. judeţeană:
• actul de indentitate;
• atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole;
• carnet de sănătate personală;
• fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;
 Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase.
 Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi nonanimală, în timpul obţinerii şi comercializării.
 Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului, a culorii, mirosului, gustului ori consistenţei.
 Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate.
 Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi după caz orice alte date necesare informării consumatorului. Eticheta se aplică pe ambalajul tradiţional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi.
 În cazul produselor tradiţionale să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sprijină şi acordă asistenţă de specialitate autorităţiilor locale şi operatorilor economici pentru organizarea acestor manifestări. prin:
 Monitorizarea exploataţilor de animale, care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare prin supravegherea, controlul şi eradicarea bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om;
 Evaluarea şi verificarea unităţiilor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru autorizarea, înregistrarea la D.S.V.S.A. judeţeană şi pentru funcţionarea acestora in condiţiile legii,
 Exigenţă pentru respectarea legislaţiei privind sacrificrea animalelor şi a comerţului cu produse alimentare în locuri neautorizate.
 Promovarea produselor cu specific tradiţional prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi şi asigurarea asistenţei de specialitate pentru încadrarea în parametrii tehnologici şi de calitate a acestora.
 Verificarea calităţii, salubrităţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare prin controale, analize şi examene de laborator acreditat;
Dr Penţea Ioan Viorel - Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Vizitatori Counter

003298260
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3958
6962
53089
3198371
134211
203461
3298260

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 16:03:46