Cum pot fi protejate animalele şi a păsările în caz de inundaţii

User Rating:  / 1
PoorBest 

animale inundateMedicii veterinari avertizează crescătorii de animale, precum şi autorităţiile locale cu privire la obligaţia de implementa măsuri de profilaxie generală, de profilaxie specifică şi de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea şi limitarea posibilelor îmbolnăviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni, activităţi direcţionate cu responsabilităţi pentru protejarea sănătatăţii animalelor şi păsărilor, protecţia şi bunăstarea acestora, dar si protecţia mediului in condiţiile avertizărilor de producere de fenomene meteorologice extreme (ploi torenţiale, furtuni, căderi de grindină) care pot provoca şi inundaţii, în diferite zone ale ţării,

În domeniul protejerii sănătăţii, protecţiei şi bunăstării animalelor se fac urmatoarele actiuni:

 • Monitorizarea exploataţiilor comerciale şi a exploataţiilor nonprofesionale din gospodăriile populaţiei care dețin animale şi păsări, verificându-se starea clinică de sănătate, efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute pentru această perioadă, sau acţiuni de necesitate, (acţiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, în special vaccinarea contra antraxului, examinarea sortimentelor de furaje şi a apei potabile)
 • Verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică; (în special la fermele cu porci şi păsări)
 • Asigurarea unor locuri şi spaţii prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale şi mutarea acestora din gospodăriile afectate de inundaţii în zone sigure, unde să fie asigurate condiţii de adăpostire, hrană, adăpare şi îngrijire.
 • Circulaţiei animalelor în judeţ şi în afara judeţului să se facă numai dacă este strict necesar şi numai cu aprobarea şi sub supravegherea serviciilor veterinare locale sau judeţene, după caz.
 • Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate;
 • Deţinătorul de animale şi păsări, are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă, de orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum şi modificări comportamentale, Verificarea stocurilor de produse alimentare de origine animală şi de apă potabilă, existente în unităţiile de profil, sau la sursă în cazul apei, sub aspectul calităţii şi salubrităţii şi stabilirea unor măsuri corective, după caz.
 • Asigurarea stocurilor de materiale sanitare, medicamente, produse biologice şi dezinfectante pentru situaţii de urgenţă.

Actiunile in domeniul protecţiei mediului

 • Coordonarea activităţii, prin implicarea autorităţiilor locale și a fermierilor pentru colectarea cadavrelor şi dirijarea lor la unitatea de distrugere, sau incinerare.
 • Curăţirea şi dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale.
 • Verificarea condiţiilor de manipulare, colectare, păstrare şi transport a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.
 • Colaborarea cu instituţiile judeţene Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, I.S.U, C.P.C. D.S.P, I.P.J. D.S. I.J.J şi cu asociaţiile crescătorilor de animale şi asociaţii pe produse.
  Situaţiile deosebite pot fi comunicate la unităţiile sanitare veterinare, sau la comandamentele locale, constituite, pentru a se putea intervenii operativ şi eficient cu personal de specialitate.

Vizitatori Counter

003086133
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6386
8989
43434
2998156
125545
145668
3086133

IP-ul tau: 34.204.175.38
Server Time: 2019-09-20 19:50:48