Conferința "Apicultura în context european și mondial"

User Rating:  / 0
PoorBest 

albina in fagureConferința "Apicultura în context european și mondial" s-a desfășurat în 25 mai 2019, în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la București, informează un comunicat de al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
La eveniment s-au reunit oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum secretarul de stat din Ministerul agriculturii, pădurilor și alimentației din Slovenia, Tanja STRNISA, reprezentanți ai FAO - Carolina Starr, Ofițer pentru Agricultură, din cadrul Biroului Regional Europa și Asia Centrală, Ioan Fetea, Președinte Asociației Crescătorilor de Albine din România, personalități din mediul academic etc.

Obiectivul conferinței a fost acela de a evidenția importanța polenizatorilor pentru umanitate și pentru întregul ecosistem, asupra necesității dezvoltării sectorului apicol în contextul schimbărilor climatice, precum și rolul crucial al acestora în creșterea randamentului culturilor și promovarea siguranței alimentare.

"”Pentru România, apicultura reprezintă un vector al creșterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunăstării populației din mediul rural ca sursă de venit suplimentar, un senzor al poluării precum și un factor de menținere a biodiversității prin intermediul polenizării florei spontane", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ministrul a făcut o scurtă prezentare a istoriei apiculturii românești, precizând că acest domeniu a reprezentat și reprezintă o îndeletnicire multimilenară a populației românești, fiind favorizată de climă și natură. De asemenea, ministrul a declarat faptul că în ultimii ani sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau național și țara noastră se situează astăzi pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine și pe primul loc la producția de miere.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă o importanță deosebită apiculturii, venind în sprijinul apicultorilor, prin Programul Național Apicol cu ajutorul căruia apicultorii au putut achiziționa material biologic cu valoare certificată și utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activități, în vederea obținerii de produse competitive atât pe piața internă, cât și la export.

Secretarul de stat sloven, Tanja Strnisa, a mulțumit MADR pentru inițiativa organizării acestei conferințe și lui Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, pentru sprijinul acordat în declararea Zilei Mondiale a Albinelor. În opinia sa, aceasta are scopul de a uni eforturile Guvernelor pentru a înțelege rolul crucial al albinelor pentru viitorul nostru. Polenizatorii sunt extrem de importanți din punct de vedere al mediului, reprezintă o sursă de venit pentru fermieri, asigurând totodată locuri de muncă în mediul rural.

La finalul conferinței, participanții au fost invitați să vizitezelaboratorul Institutului Național Apicol, precum și expoziția de la sediul Asociației Crescătorilor de Albine din Bd. Ficusului nr. 42., sector 1.

Vizitatori Counter

003053576
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4824
6053
10877
2998156
92988
145668
3053576

IP-ul tau: 18.206.48.142
Server Time: 2019-09-16 09:29:33