Cerealele romanesti ii transforma pe arabi in granarii Europei

User Rating:  / 0
PoorBest 

grau bursaConsiliul Concurenţei a confirmat că a autorizat tranzacția prin care Al Dahra Agriculture LLC. din Emiratele Arabe Unite, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, a preluat compania Agricost SA Brăila, controlată de Constantin Duluțe. Prețul tranzacției se cifrează undeva în jurul a 200 milioane de euro. Agricost SA activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român 56.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei până în anul 2032. Agricost are ca activitate principală cultivarea și comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente. Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăsămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare, cu respectarea termenului prevăzut de lege. În același timp, însă, au fost notificate și alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competenţa acestora.

Duluțe este urmașul celebrului Culiță Tărâță. Acesta a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului, cele 56.000 de hectare de teren arabil în cel mai bun loc agricol din ţară, Insula Mare a Brăilei, prin firma sa Agricost. Arabii vor prelua nu doar o suprafață uriașă de teren ci și sprijinul acordat de Uniunea Europeană. În acest moment, Duluțe este cel mai subvenționat român pentru că primește suvenții de milioane de euro pentru producția obținută. De exemplu, aproape 80% din profitul Agricost a fost acoperit în anii trecuți de subvențiile la hectar. În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafață, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Asta înseamnă în jur de 17 milioane de euro, acelaşi nivel al subvenţiilor din 2016.

Viitorul proprietar al Agricost este emir al Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Deţine o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite.

Vizitatori Counter

003085945
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6198
8989
43246
2998156
125357
145668
3085945

IP-ul tau: 34.204.175.38
Server Time: 2019-09-20 19:10:58