Bio România: Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul câştigă din impozite și taxe

User Rating:  / 0
PoorBest 

Statul român va câştiga din taxele şi impozitele din industria procesatoare, dacă se va reduce Taxa pe Valoare Adăugată la produsele bio procesate, şi va putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare, potrivit Asociaţiei Bio România, informează Agerpres.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, în caz contrar, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate și un exportator de materii prime bio, în special cereale, întrucât TVA la export este de 0%.

"În ceea ce priveşte alimentele ecologice din import, dorim să atragem atenţia că, prin majorarea TVA de la 19 la 24%, s-a blocat dezvoltarea sectorului de procesare în sistem ecologic (bio) din România, deoarece în vestul Europei TVA la aceste alimente este între 0 şi 5%. Dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, aşa cum de altfel este în prezent, şi un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câştigă din taxele şi impozitele din industria procesatoare şi vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare", se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei, referitor la produsele tradiţionale şi la cele bio, Asociaţia consideră că un adevărat produs tradiţional este bio, pentru că reţeta tradiţională nu are cum să conţină substanţe chimice de sinteză.

"Strategia Asociaţiei Bio România este şi de a certifica produsele tradiţionale în sistem ecologic, după certificarea pajiştilor şi păşunilor în acelaşi sistem. Deja mai mult de jumătate din produsele bio româneşti sunt obţinute în sistem tradiţional. Avem peste un milion de hectare de păşuni şi pajişti certificate bio. Asociaţia, prin programul Fermierul BIO, doreşte conversia fermierilor din agricultura de subzistenţă în mici ferme bio, dezvoltarea fermelor familiale bio, care constituie o prioritate a actualului Guvern. Reducerea TVA la alimentele bio include şi alimentul tradiţional autentic, aliment care mai are nevoie doar de certificarea bio", se mai arată în comunicat.

Totodată, Asociaţia Bio România face un apel la toţi politicienii să pună deasupra disputelor politice sănătatea oamenilor şi a naturii.


Data adaugarii: 14.11.2013Sursa AGERPRES

Vizitatori Counter

002540382
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
1195967
3289
1206149
1306441
1210279
134294
2540382

IP-ul tau: 54.152.38.154
Server Time: 2018-12-05 18:51:15