Problemele beneficiarilor PNDR 2020, analizate cu reprezentantii AFIR

User Rating:  / 0
PoorBest 

intalniri de lucru afirO serie de situații și probleme cu care se confruntă unii beneficiari ai PNDR 2020 au fost dezbătute într-o serie de întâlniri de lucru avute în zilele de 13 iulie 2017 la Târgoviște și vineri, 14 iulie 2017, la Craiova, la care au participat secretarul de stat Alexandru POTOR și Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian – Ionuț CHESNOIU, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Obținerea avizului necesar alimentării cu apă în cazul proiectelor depuse de beneficiarii publici ai submăsurii 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, pentru componenta de apă/apă uzată a fost unul din subiectele dezbătute. Această problemă de ordin tehnic și procedural și-a găsit rezolvarea în aceeași zi în cadrul întâlnirii de la sediul Prefecturii Dolj, unde conducerea AFIR a discutat, în acest sens, cu Prefectul Județului, Dan – Narcis PURCĂRESCU și cu reprezentanții din teritoriu ai Administrației Naționale Apele Române.

O altă situație de ordin metodologic privind desfășurarea procedurilor de achiziție publică derulate de către beneficiarii publici ai PNDR 2020 a fost discutată și s-a ajuns la un acord cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), în sensul reducerii la minimum a întârzierilor apărute în derularea procedurii de achiziție de către beneficiarii publici, determinate de evaluarea cu întârziere a documentațiilor de atribuire de către observatorii ANAP (insuficienți din punct de vedere numeric la nivel județean).

AFIR și MADR caută soluții rapide pentru alte probleme aduse în discuție de către beneficiari în cadrul evenimentelor programate.

S-a propus ca plata comisioanelor stabilite de Fondurile de Garantare la emiterea scrisorilor de garanție bancară (SGB), necesare beneficiarilor publici pentru solicitarea/ acordarea avansului, să se facă eșalonat, lunar, nu într-o singură tranșă decontată la momentul emiterii scrisorii, iar valabilitatea scrisorilor de garanție bancară sa fie in concordanță cu durata efectivă de implementare a investitiei.

Se mai caută soluții și pentru proiectele trecute pe procedura de tranziție dintre programe, care nu vor putea obține autorizațiile de funcționare până la termenul limită de depunere a ultimei tranșe de plată, astfel încât acestea să poată fi depuse în perioada de monitorizare a proiectului.

O propunere venită din partea celor care doresc să obțină finanțare prin intermediul PNDR 2020 a vizat alocarea integrală a sumelor alocate în organizarea sesiunilor de primire a proiectelor, astfel încât să nu mai existe proiecte eligibile, rămase fară finanțare, ca urmare a consumării cu rapiditate a fondurilor alocate în urma solicitărilor primite.

De asemenea, Adrian - Ionuț CHESNOIU a discutat cu reprezentanții instituțiilor publice implicate în accesarea și în derularea fondurilor europene din cele două regiuni, Muntenia și Olteniei (Direcția Agricolă Judeteană, Directia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Administrația Finanțelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizițiilor Publice din teritoriu). Scopul întâlnirii a vizat găsirea celor mai bune soluții care să faciliteze obținerea de avize și autorizații necesare obținerii fondurilor europene de către solicitanți.

Seria întâlnirilor de lucru inițiate de către AFIR cu beneficiarii PNDR 2020 și cu reprezentanții instituțiilor publice din teritoriu va continua săptămâna aceasta la Satu Mare, joi 20 iulie 2017 și la Alba Iulia, vineri 21 iulie 2017

Vizitatori Counter

003101064
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
568
13313
568
3042585
140476
145668
3101064

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 02:26:03