Primele măsuri din noul PNDR ar putea fi deschise în ultima săptămână din februarie susţine Turtoi

User Rating:  / 0
PoorBest 

pndrComisia Europeană va transmite, până la finele lunii ianuarie, observaţiile finale şi un acord de principiu pentru primele măsuri din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel încât în ultima săptămână din februarie să putem deschide sesiunile pentru primirea proiectelor, a declarat pentru Agerpre secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

"De la începutul anului, noi am trimis oficial scrisori la Comisia Europeană prin care îi rugăm să grăbească evaluarea programului (PNDR — n.r.) şi să închidă comentariile pe măsuri. Am avut o întâlnire finală în luna noiembrie din 2014, dar se pare că se tot redeschid discuţii pe comentarii, de formă nu de fond, care întârzie procesul privind acordul pe măsuri. Acum am primit răspuns că până la sfârşitul lunii ianuarie o să ne trimită observaţiile finale şi un acord de principiu pentru trei măsuri, respectiv pentru investiţii în ferme, tineri fermieri şi sprijinul pe LEADER, iar cât de curând şi observaţiile finale pe toate măsurile din PNDR, astfel încât să închidem discuţiile pe întreg programul şi să putem lansa toate măsurile de finanţare", a precizat Turtoi.

Oficialul MADR a menţionat că toate aceste aspecte vor fi discutate cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală la reuniunea Consiliului de Miniştri ai Agriculturii din 26 — 27 ianuarie 2014 de la Bruxelles.

"Trebuie să avem un acord de principiu pe cele trei măsuri, prin care să se spună că a fost încheiată negocierea tehnică. Luni (26 ianuarie n.r.) voi merge împreună cu ministrul Agriculturii (Daniel Constantin — n.r.) la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles, unde vom avea o întâlnire cu comisarul Phil Hogan, iar subiectul principal va fi legat de accelerarea analizei PNDR. Am avut o discuţie anul trecut, care se tot lungeşte cu tot felul de observații ciudate, de formă nu de fond, şi care ne pun să detaliem anumite observaţii care, de altfel, au fost închise. Acum vor să intre în mai multe detalii, deși au fost de acord ca în noul PNDR să nu intrăm în toate detaliile posibile, ca să nu fim nevoiţi să modificăm programul în cazul în care anumite lucruri trebuie interpretate altfel. Am convenit să lăsăm doar un cadru general şi să intrăm în detalii în legislaţia naţională. Vom încerca acum să le reformulăm, ca să le înţeleagă, dar să nu le prindem în program, pentru că, în caz contrar, dacă un principiu de selecţie trebuie interpretat altfel, trebuie să schimbăm din nou PNDR", a explicat George Turtoi.

România trebuie să aprobe legislaţia naţională aferentă, similară cu cea din vechiul program, după obţinerea acordului de principiu de la Comisie şi să publice toate documentele pentru consultare, iar ulterior, la finele lunii februarie sau începutul lunii martie, vor putea fi deschise primele sesiuni de primire de proiecte.

Vizitatori Counter

003053342
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4590
6053
10643
2998156
92754
145668
3053342

IP-ul tau: 18.206.48.142
Server Time: 2019-09-16 09:05:19