Livada “olandeza” de la Lacul Rezi contrazice tot ce au invatat pomicultorii in facultate

User Rating:  / 1
PoorBest 

Plantatia pomicola de la Lacul Rezi a fost infiintata in anii ’80 si a apartinut Statiunii Legumicola si Pomicola Sembra. Cunoscuta in primii ani de dupa revolutie drept o plantatie model, cu productii mari si de calitate, livada de la Lacu Rezi a intrat in declin. In 2000, din tot ce fusese odata mandria zonei, nu mai ramasese decat amintirea. In lipsa banilor, lucrarile de intretinere se faceau pe apucate. Recoltele erau din ce in ce mai mici, pomii se uscau unul cate unul. Furturile amplificau si mai mult dezastrul. Au fost nopti de iarna in care livada a pierdut zeci de copaci. In 2003, activele au fost scoase la licitatie iar terenul a fost concesionat. Castigatoarea licitatiei a fost declarata firma buzoiana ComLy.  Administratori – Ligia si Cristi Eremia; amandoi erau ingineri chimisti dar ‘consultantul” ethnic era tatal lui Cristi, dr. ing. Petre Eremia, un nume in horticultura romaneasca. El avea planuri mari. "Cunosteam livada si locurile. In vara lui 2003 eram aici cand s-a anuntat licitatia pentru active. Ne-am inscris, am castigat si am inceput munca. Terenul l-am concesionat de la Agentia Domeniilor Statului. Initial au fost 185 ha de livada. Acum mai sunt 130. Restul am fost nevoiti sa le defrisam. Am pastrat 64 ha cais, 30 ha cires, 32 ha prun, 6 ha mar, toate insa la jumatate fata de densitatea normala. Plantatia era in decline, multi pomi erau uscati. Am inceput o actiune alerta de reabilitare, am fertilizat, am aplicat tratamente, am salvat ce si cat s-a putut. Sincer, cand am patruns in adanc, ne-am speriat de ce am cumparat" povesteste Ligia Eremia. Creatie olandeza – coroana fus zvelt Lucrurile au luat, insa, o cu totul alta turnura un an mai tarziu. In 2004, livada de la Lacu Rezi si inca o ferma asemanatoare din judetul Bacau au fost incluse, in urma unei licitatii, intr-un program sponsorizat de Guvernul Olandei, un program PSO, numit Conectare la pietele europene”. Programul a pus la dispozitia castigatorilor fonduri de asistenta tehnica olandeza, pentru infiintarea de livezi superintensive si depozite pentru pregatirea si pastrarea fructelor. Programul a inceput in 1996 si finanteaza in fiecare an afaceri din diferite domenii, prin rotatie. 
    Anul 2004 a fost anul pomiculturii. In licitatie, ferma de la Lacu Rezi a participat in parteneriat cu firma olandeza Hage. “Ne-am inscris cu un proiect realizat de Universitatea Agricola Wageningen, care are si o statiune de cercetare pomicola, PPO Randwigwe, cu o experienta de 100 de ani. Valoarea proiectului a fost de 320.000 euro si am beneficiat de materiale si asistenta olandeza la cel mai inalt nivel. Am optat pentru livada superintensiva si tipul de coroana fus, zvelt sau subtire o creatie olandeza. Am infiintat 5 hectare livada cu: par – 1 ha, cires – 1 ha, prun – 1 ha, mere 2 ha si un deposit ultramodern”, a explicat Petre Eremia. Conform explicatiilor lui, fructele din camp sunt introduce in celula frig in care, in cateva ore, ajung la temperature de 10 grade Celsius. De aici sunt duse in camera de sortare – ambalare, unde se pastreaza in permanenta 10 grade. Apoi, fructele sunt depozitate intr-o camera unde temperature ajunge la numai 1 grad. “Toata marfa o trecem prin acest regim, ceea ce are ca rezultata un pret dublu de vanzare. Cumparatorii nostri sunt foarte multumiti. Lucram in special cu marile retele de hypermarket-uri. Obtinem la intern pret mai mare decat la export, pentru ca sunt foarte incantati de produsele noastre si de modul in care le depozitam si le pregatim pentru vanzare” a mai spus Eremia. 
    Prin depozitul de la Lacu Rezi, anul acesta au trecut 100 tone de cirese, 450 tone de caise, 150 tone de prune si vor fi depozitate pana la Craciun, circa 100 tone de mere. Lobby pentru irigarea prin picurare Programul de finantare este conceput pentru 4 ani, dar proprietarii livezii nu vor sa se opreasca aici. Ei vor sa extinda tipul de plantatie la 40 de ha. Se va incepe cu cires si mar, apoi cais si piersic si, in final, prun. Nici livada veche nu este uitata. Anul acesta, firma ComLy a accesat fonduri Sapard cu un proiect de 100.000 euro. In perspectiva, se discuta despre extinderea sistemului de irigatii folosit in livada tanara. “Zona noastra dispune de surse mari de apa, dar consumul a devenit prohibit datorita pretului foarte mare, peste 500 lei/1.000 mc, adica 50% din pretul de valorificare a fructelor. Multe unitati racordate la sistemul de irigatii au renuntat si si-au creat, prin forare, surse independente de apa mai ieftina si care poate fi folosita exact atunci cand e nevoie. Si noi am facut acest lucru la livada noua si am amenajat un sistem de irigare prin picurare. Consumul de apa s-a redus considerabil. Avem un bazin de retinere a apei, cu 8 m diametru si 3 m inaltime. Statia de pompare este doatata cu dozator pentru fertigatie si cu un programator. Totul este asistat de calculator. Noi, de exemplu, avem la 1 ha densitati, in functie de specie, de 1.500–3.000 de pomi si irigam cu 3-4 litri apa/zi, timp de 150 de zile. Pentru cele 5 ha, cu un total de 12.500 pomi, consumul zilnic se asigura dintr-un foraj care are un debit de 0,5 litri/sec. Irigam zilnic, din aprilie pana in septembrie, cate 2 litri de apa zilnic pentru fiecare pom, si fertigatie cate 0,1 grame azot. Investitia cost circa 2.500 -2.800 euro, dar se amortizeaza foarte usor. Toate acestea ne asigura fructe mari si de calitate extra in procent de 85%", a facut lobby pentru sistemul de irigare prin picurare Petre Eremia. "Livada olandeza incalca toate regulile traditionale de pomicultura" Trebuie sa va spun ca am ajuns la Lacu Rezi la invitatia Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila. A fost vorba despre un schimb de experienta la care au participat 15 tineri fermieri din judet, detinatori de livezi. Pentru toti experienta a fost unica, interesul, dar mai ales mirarea citindu-li-se in permanent ape fata. Chiar si pomicultorii cu experienta au ramas “socati” de explicatiile privind tehnologiile aplicate la Lacu Rezi. Pentru ca ce se intampla acolo, au spus vizitatorii, incalca tot ce au invatat in 4 ani de facultate sau tot ce erau obisnuiti sa faca in zeci de ani de activitate. Singurul lucru care, la acest moment, impiedica extinderea afacerii, adica aplicarea tehnologiei olandeze pe suprafete mai mari, nu tine, contrar tuturor asteptarilor, de finantare, ci de proprietate. Faptul ca terenul apartine inca statului este cea mai mare problema, care tine la distanta investitorii.Data adaugarii: 03.11.2006Sursa Profitul Agricol

Vizitatori Counter

003101364
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
868
13313
868
3042585
140776
145668
3101364

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 03:20:26