GAL Codrii Pascanilor contribuie la dezvoltarea zonei rurale

User Rating:  / 2
PoorBest 

codrii pascanilorOamenii din mediul rural incep sa inteleaga importanta unirii pentru a dezvolta mai usor comunitatile in care traiesc. Unul din segmentele care aduna, in prezent indivizii laolalta sunt grupurile de actiune locala. Printre aceste grupuri se numara si Grupul de Actiune Locala (GAL) Codrii Pascanilor, infiintat in februarie 2017, pentru a usura procesul de dezvoltare a comunelor Motca, Miroslovesti si Stolniceni – Prajescu.

“In anul 2014, din nevoia de dezvoltare a comunelor Motca, Miroslovesti si Stolniceni – Prajescu, reprezentantii acestor UAT-uri (n.r. unitati administrativ-teritoriale), impreuna cu un grup de parteneri private, au pus bazele elaborarii SDL (n.r. Strategia de Dezvoltare Locala) in veredea infiintarii GAL. Ulterior la aceste trei comune au aderat si comunele Cristesti si Tatarusi, iar in luna decembrie 2016 a fost semnat un contract de finantare cu MADR”, a declarant pentru Agroazi.ro Cristinel Aioanei, responsabil cu animarea teritorului a GAL-ului Codrii Pascanilor.

Initiatorii infiintari acestui grup de actiune locala au fost primarii comunelor Motca, Miroslovesti si Stolniceni – Prajescu, la initiativa lui Hobinca Constantin Serioja, primarul comunei Motca.

Scopul constituirii, potrivit strategiei de dezvoltare a GAL-ului, a fost de a dezvolta si a moderniza activitatile economice agricole si neagricole din zona rurala a Pascanilor, prin atragerea de fonduri europene.

Chiar daca are doar un an de la infiintare, Grupul de Actiune Codrii Pascanilor, pe langa organizarea in sine a grupului cei implicati si-au luat rolul in serios si au deepus sase proiecte in valoare de 550.000 de euro.

“Pana in prezent au fost lansate si inchise apelurile de selectie pe masura M 06 - investitii pentru dezvoltare rurala unde au fost depuse un numar de sase proiecte in valoare de 550.000 euro de catre cele cinci UAT-uri. In perioada imdediat urmatoare, se vor deschide doua apeluri de selectie pe masura M03 – modernizare exploatatii agricole si pe masura M05 - activitati neagricole, unde, de asemenea, sunt cereri de proiecte”, a spus Cristinel Aioanei.

Utilajele sunt necesare pentru dezvoltarea zonei Pascanilor

Fermierii din zona rurala a Pascanilor pentru a se dezvolta si a deveni eficienti si competitivi au nevoie de utilaje. Acesta este unul din punctele principale asupra caruia s-a axat GAL Codrii Pascanilor.

“Intreg teritoriul GAL-ului este acoperit de o zona cu potential agricol mediu. Acest lucru insemna o productie medie. Veniturile fermierilor sunt reduse si accesul la achizitionarea unor utilaje performante este limitat. Prin finantarea cu fonduri europene, fermierii isi pot achiziona utilaje performante care sa duca la cresterea productivitatii muncii si la reducerea cheltuielilor, crescand astfel veniturile. In aceste conditii, se creaza si locuri de munca care duc la randul lor la dezvoltarea economica a comunitatilor din teritoriul GAL-ului”, ne-a explicat Cristinel Aioanei.

Increderea fermierilor in Codrii Pascanilor creste cu fiecare zi

Agricultorii din zona si-au dat seama ca Grupul de Actiune locala le poate imbunatatii viata foarte mult, chiar daca la inceput au fost neincrezatori.

“Daca la infiintarea GAL-ului fermierii erau sceptici in ceea ce priveste accesarea fondurilor euopene, in urma activitatilor de informare si animare a teritoriului, acestia au prins incredere, au inteles rolul acestei institutii si avantajele pe care le ofera comparativ cu programul national, respectiv reducerea deplasarilor, consultanta si consilierea gratuita la sediul GAL. Cel mai important aspect este ca, in prezent, ca sumele pentru proiecte sunt deja rezervate”, ne-a spus responsabilul cu animarea teritorului a GAL-ului Codrii Pascanilor.

In doar un an de activitate, GAL-ul au reusit sa-si atinga aproape toate tintele stabilite. ”Obiectivele propuse pentru 2017, facand un bilant la sfarsit de an, au fost indeplinite in masura de 90% din tot ce ne-am propus. Nu au fost lansate apelurile de selectie pe masurile M03 si M05, dar acest lucru s-a intamplat din motive obiective. Acestea sunt lansate in luna februarie 2018”, a explicat pentru Agroazi.ro Cristinel Aioanei.

Primele masuri deschise de Codrii Pascanilor pentru 2018

Acestea ne-a mai spus ca pentru 2018 Grupul Local de Actiune si-a prous lansarea tuturor apelurilor de selectie pentru masurile cuprinse in Strategia de Dezvoltare Locala si atragerea altor finantari si proiecte care sa duca la dezvoltarea zonei.

Grupul Local de Actiune Codrii Pascanilor a lansat deja, in 15 februarie 2018 masurile M03 si M05.

Masura 03 – Investitii in modernizarea si dezvoltarea exploatatiilor agricole in teritoriul GAL Codrii Pascanilor a fost lansata in 15 februarie 2018 si se va incheia in 29 martie 2018. Pentru aceasta suma sunt alocati 183.188,82 euro, valoarea maxima eligibila a unui proiect fiind stabilita la 61.063 euro.

Masura 05 - Investitii pentru dezvoltarea sectorului non-agricol in teritoriul GAL Codrii Pascanilor s-a lansat in 15 februarie, urmand sa se inchida in 29 martie. Aceasta masura dispune 164.168, 66 euro, valoarea eligibila a unui proiect neputand depasi 54.722 euro.

Vizitatori Counter

003049495
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
743
6053
6796
2998156
88907
145668
3049495

IP-ul tau: 3.229.122.166
Server Time: 2019-09-16 03:03:03