Efectele alaptarii la scroafe

User Rating:  / 0
PoorBest 

O înțelegere a mecanismelor de reglementare a producției de lapte la scroafe este crucială pentru producătorii in demerdsul lor de a lua cele mai bune decizii de management în timpul alăptării, informeaza www.pigprogress.net.

Alăptare purceilor la glandeler mamare este un factor esențial pentru dezvoltarea acestora în timpul alăptării,precum și pentru menținerea lactației la scroafe. Procesul dezvoltării mamare nu este static,de regula avand loc în ultima treime a gestației, dar continuă în timpul alăptării, iar apoi este urmat de involuție la înțărcare și începe din nou în gestația următore.

În timpul involuției, glandele mamare sunt supuse unui regres rapid și drastic în țesutul parenchimatos, iar acest lucru poate să apară, de asemenea, în timpul alăptării, dacă o glanda nu este alăptata în mod regulat. Într-adevăr, modelul regresiei este similar pentru glandele care involuează la înțărcare sau în timpul alăptării. Alăptare în timpul celor 12 - 14 ore dupa nastere este insuficientă pentru a menține lactația, iar procesul de involuție care apare în lactație timpurie este reversibil în decurs de o zi de la fatare, dar este ireversibil, dacă o glandă nu este utilizat timp de 3 zile.

Cu toate acestea, producția de lapte de la o glanda care este "salvata" în primele 24 de ore rămâne mai mica pe tot parcursul alăptării. Alăptare nu afectează doar producția de lapte în lactația în curs, dar, de asemenea, pare să afecteze si lactației următoare. Într-adevăr, o glanda mamara care în prima paritate a scroafei a avut productie scazut, da randament scazut si la a doua lactatie.

Comportamentul purceilor alaptati la începutul perioadei de lactație a fost de asemenea afectat, în cazul în care modificările au fost orientatieve, iar purceilor la a doua paritate le-a fost foame atunci când au fost alăptăti la glande care nu au fost utilizata anterior. Nu se știe, totuși, dacă aceleași efecte au fost văzute între a doua și a treia de lactație.

Mai mult, perioada minimă de alăptare necesară pentru a asigura producția de lapte maximă a unei glande în lactația următoare nu este cunoscută.

Articol tradusde Georgiana Maria NegulescuData adaugarii: 30.08.2013Sursa AgroAzi

Vizitatori Counter

003101080
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
584
13313
584
3042585
140492
145668
3101080

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 02:28:11