Constituirea federatiilor de organizatii de utilizatori de apa pentru irigatii

User Rating:  / 0
PoorBest 

 La sfarsitul lunii septembrie 2006 erau inregistrate si functionau un numar de 179 Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) care detin in proprietate si exploateaza infrastructura de irigatii din amenajarile interioare care deserveste o suprafata de circa 500.000 ha. In mai multe sisteme, teritoriul OUAI acopera peste 50% din suprafata amenajata pentru irigatii. 
    Pentru asigurarea unui management eficient al infrastructurii de irigatii, in cazul incare,incadrul aceleiasi amenajari de irigatii, s-au constituit mai multe OUAI care pot beneficia de servicii prestate ori printr-o infrastructura comuna, in vederea preluarii raspunderii privind exploatarea, intretinerea reparatiile acestei infrastructuri comune, OUAI beneficiare se pot asocia si constitui o federatie de organizatii (FOUAI). Conceptul de asociere a mai multor organizatii care sa preia o intreaga amenajare de irigatii sau o parte autonoma functional a unei astfel de amenajari s-a impus datorita unei intregi serii de avantaje ale acestei forme de organizare institutiuonala. 
    Principalele avantaje ce pot rezulta din constituirea FOUAI sunt : 
 1.   Se reduce responsabilitatea statului (MAPDR) privind exploatarea, intretinerea si reparatiile amenajarilor de imbunatatiri funciare preluate de FOUAI. 
 2.   Se imbunatateste intretinerea canalelor de irigatii si a celorlalte elemente de infrastructura pentru ca agricultorii prin organizatiile de utilizatori de apa au un interes major in imbunatatirea distribuirii apei pentru irigatii. 
 3.   se reduc costurilre pentru ca lucrarile de exploatare, intretinere si reparatii ale infrastructurii de irigatii preluate in administrare de FOUAI se programeaza si se executa de catre federatie, fie direct, fie prin contractarea cu tertii furnizori. 
 4.   Se pot planifica si adopta decizii asupra programelor de livrare prntru irigatii si de prestare a celorlalte servicii de imbunatatiri funciare de catre OIF prin reprezentantii OUAI in consiliul de administratie al FOUAI. In cazul amenajarilor de irigatii, cand apare o situatie de deficit de apa sau de lipsa completa a apei pentru irigatii, se poate lua decizia , la nivelul Federatiei, de distribuire a apei pentru irigatii catre Organizatiile membre prin rotatie sau conform unui program convenit de comun acord. 
 5.   Se reduce la minim potentialulde conflict intre agricultori si OUAI. Acestia nu mai e necesar sa sebazeze pe interventia unui tert (MAPDR) pentru mentinerea conflictelor si divergentelor de opinie. Conflictele se reduc la minim pentru ca este un nivel foarte inalt de autodisciplina din cauza presiunilor sociale, pentru ca Organizatiile membre au reglementat in cadrul regulamentelor lor interne relatia cu propriii membrii. 
 6.   Se asigura o relatie mai eficienta cu reprezentantii diverselorautoritati ale statului, OUAI fiind reprezentate de persoanele imputernicite ale Fouai care actioneaza in numele unui numar mare de agricultorisau beneficiari ai amenajarii de imbunatatiri funciare. 
 7.   se simplifica proceduraa de alegera a reprezentantilor in organele de confucere, control si solutionare a neintelegerilor, personale, eligibile pentru a fi membri ai acestor organe fiind anterior desemnate in cadrul adunarilor generale ale OUAI membre. 
 8.   Se simplifica procedura de constituire , pentru ca nu mai e necesara o adunare constitutiva cu o metoda complexa de convocare a tuturor agricultorilor sau beneficiarilor detinatori de terenuri situate in cadrul teritoriuluiOUAI ; este suficienta o adunare a reprezentantilor Organizatiilor potential membre, care sunt simplu de convocat si vin la adunare cu un mandat clar din partea OUAI pe care o reprezinta. 
 9.   Se reduce cuantumul tarifelor pentru serviciile de imbunatatiri funciare prestate de FOIF catre OUAI membre, aceste a fiind interesate in diminuarea costurilor in scopul scaderii cheltuielilor generale. 
 10.  Se pot accesa fonduri de la bugetul de stat si din alte surse (fonduri ale consiliilor judetene sau locale, fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana, alte fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana, alte fonduri internationale) pentru realizarea de lucrari de investitii privind reabilitarea sau executarea de noio lucrari de irigatii. 
 11.  Se simplifica modul de incheiere a contractelor multianuale cu Administratia Nationala a Imbunatatirii Funciare sau alti furnizori de apa pentru irigatii. 
 12.  Se executa eficient lucrarile de intretinere si reparatii ale amenajarii de imbunatatiri funciare preluate de FOUAI pentru ca programul de executare si executia efectiva a acestor lucrari se stabilesc prin decizia consiliului de administrare al FOIF care da dispozitie in acest sens directorului executiv care raspunde de realizarea lucrarilor. 
    Beneficiarii asocierii OUAI in FOUAI recomanda constituirea acestui tip de federatii specific domeniului. Pentru a veni in sprijinul membrilor OUAI care itentioneaza sa constituie o FOUAI, Unitatea de Management al Proiectului Rentabilitatea si reforma sectorului de irigatii » (UMP) a elaborat un ghid care a fost distribuit  celor interesati. Acest ghid este disponibil la UMPO.
    In paralel, specialisti incadrul compartimentului institutional al UMP au elaborat un program de instruire al reprezentantilor OUAI pentru a se putea infiinta FOUAI.
    Actualmente, la MAPDR a fost depusa documentatia pentru constituirea unei Federatii in judetul Galati (sistemul de irigatii Campia Covorului), iar pana la sfarsitul anului 2006 se prevede sa se depuna dosare pentru constituirea de Federatii in judetele Dolj si Arad, cel putin una urmand sa primeasca recunoasterea autorizarii de functionare conform legii. Unitatea de Management al Proiectului de ,"Reabilitarea si Reforma Sectorului de Irigatii”


 Data adaugarii: 17.11.2006Sursa Profitul Agricol

Vizitatori Counter

003101141
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
645
13313
645
3042585
140553
145668
3101141

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-22 02:39:33