Sturionii de pe Dunăre, împărţite de România şi Bulgaria

User Rating:  / 0
PoorBest 

sturioniSingurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Europa se află în sectorul de Dunăre împărţit de România şi Bulgaria, potrivit organizaţiei de mediu World Wide Fund of Nature (WWF) România.

"(...) aceste specii — un deliciu culinar — sunt la un pas de dispariţie. Cei care vor totuşi să se bucure de produse din carne de sturion sau caviar au o alternativă: produsele de acvacultură. Dacă funcționează în conformitate cu principiile de conservare a naturii, fermele de sturioni, un sector de acvacultură în continuă dezvoltare în România şi Bulgaria, pot avea un efect pozitiv asupra evoluţiei stocurilor de sturioni sălbatici din Dunăre, dar și asupra economiei locale. Mai avem sturioni sălbatici în Dunăre şi mai putem salva aceste specii, există soluţii cum ar fi acvacultura. Dar toate eforturile trebuie susţinute de către consumatori care trebuie să se informeze. Altfel, deşi faptul că sturionul e "proaspăt pescuit din Dunăre" sună bine, ei riscă să devină complici la o ilegalitate și să contribuie, fără voia lor, la dispariţia unei specii cu care ne mândrim. Iar când vine vorba de caviar, dacă eticheta CITES lipseşte, riscă să cumpere cu bani mulți un produs fals", notează Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului "Life+ 'Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării" în România, derulat de WWF-România.

Potrivit WWF, cu ajutorul companiei de cercetare Ipsos, 72% dintre români consideră că situaţia sturionilor din Dunăre este destul de importantă, iar 57% dintre repondenți ar consuma carne de sturion dacă ar avea ocazia. În plus, 8% dintre români declară că sunt consumatori de carne de sturion, dar nu îşi doresc neapărat să consume astfel de produse, în timp ce doar 19% sunt consumatori mulţumiţi.

Vizitatori Counter

003298168
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3866
6962
52997
3198371
134119
203461
3298168

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 15:38:33