Steluţele de mare, ingredient în hrana purceilor recent înţărcaţi

User Rating:  / 0
PoorBest 

Steluţele de mare pot deveni un ingredient important în hrana purceilor recent înţărcaţi, consideră cercetătorii de la Universitatea Aarhus.

Aceştia au cercetat diverse surse de proteine care pot fi folosite în nutriţia animalelor, pentru a spori competitivitatea produselor în efectivul de animale.

"Există un interes crescând în maximizarea utilizării surselor durabile de proteine produse la nivel local, iar steaua de mare poate fi un astfel de ingredient", susţin cercetătorii citaţi de PigProfress.net.

Efectele introducerii steluţelor de mare in dieta

Potrivit cercetătorilor, au fost analizate efectele, inclusiv masa cu steaua de mare ca o sursă alternativă de proteine în dietele pentru purcei cu privire la caracteristicile de performanţă, fecale şi parametrii de plasmă.

Au fost formulate patru diete care conţine diferite surse de proteine:

- masa cu făină de peşte
- extrudatul de făină de soia
- masa de steluţe de mare la 50g / kg
- masa de steluţe de mare 100 g/kg (SM100)

"Toate dietele conţin 174,4 g făină de soia / kg hrană şi au fost suplimentate cu până la 166-172 g cu proteină brută standardizată ileon digestibil / kg de furaj, fie cu făină de peşte, făină de soia extrudată, făină de stea de mare sau o combinaţie care a dat naştere la două mase de diete cu făină de stea de mare + diete făină de soia, extrudate, cu diferite niveluri de masă stea de mare şi de făină de soia, extrudată", au prezentat cercetătorii.

Încercare la o săptămână după înţărcare

La o săptămână după înţărcare, 96 de porci cu o greutate corporală de aproximativ 9.6 kg au fost adăpostiţi individual şi le-au fost alocaţi una dintre cele patru diete şi o hrană pe bază de adaos de libitum, cu care au fost hrăniţi 14 zile. Fiecare dietă a fost consumată de 24 de purcei. Aportul mediu zilnic de furaj (ADFI), sporul mediu zilnic (ADG) şi raportul de conversie a hranei (FCR) au fost determinate.

Porci hrăniţi cu dieta dieta SM100 a avut un ADG 23-28% mai mici decât porcii hrăniţi cu făină de peşte, făină de soia extrudate şi dietele SM50, în ciuda faptului că au mâncat aceeaşi cantitate de hrană. Caracteristicile de materii fecale au fost evaluate prin scoring timp de cinci zile şi s-au observat diferenţe, indicând nici un efect al dietei asupra diareei.

Probe de sânge şi de plasmă

Oamenii de ştiinţă au explicat modul în care au fost recoltate probe de sânge în ziua 15. Uureea plasmatică de azot în SM100 a fost mai mare decât în concentraţiile din făină de soia extrudate şi SM50, dar nu în făina de peşte. Concentraţia de calciu din plasmă a fost mai mare la porcii cărora li se SM100 comparativ cu făină de peşte, făină de soia extrudate şi SM50.

Opusul a fost cazul în care, cercetătorii au descoperit, fosfor în cazul în care concentraţia a fost mai mică în comparaţie cu SM100 făină de peşte, făină de soia extrudate şi SM50.

În concluzie, hrănirea cu 50 g făină stea de mare / kg, a dus la o performanţă egală cu a porcilor hrăniţi cu diete de control. Includerea a 100 g făină stea de mare / kg afectează în performanţa dietei negativ din cauza unei largi Ca: P care afectează negativ digestibilitatea şi absorbţia fosforului.

Nivelul maxim al includerii mesei cu steaua de mare

Cercetatorii au ajuns la concluzia că factorul determinant pentru nivelul maxim de incluziune a mesei cu făină de stea de mare în dietele pentru purcei pot fi dietetice la nivelul de calciu şi de Ca rezultat: P în raport cu cerinţele nutriţionale.

Vizitatori Counter

003099334
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
12151
7436
56635
2998156
138746
145668
3099334

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-21 18:58:51