Sectorul creşterii bovinelor este în declin, în România

User Rating:  / 0
PoorBest 

Crescătoriide bovine din România atrag atenţia că efectivele de animale în ultimii 25 de ani au scăzut îngrijorător, fapt care au influenţat economia românescă.

"În 2014, efectivul de bovine din România a fost de 6.340 (100%)  mii capete care la finele primului război mondial (1918) se reduce la 4201 mii capete ( 66,26%), iar în anul 1938 scade la 3653 mii capete ( 57.62%), respectiv la finele celui de-al doilea razboi mondial (1945) este de 3247 mii capete (51,21%). Trecând peste următorii 45 de ani în 1990, România a avut 6503 mii bovine, efectiv care în prezent ( 2014) s-a redus la 1622 mii capete, adică cel mai redus număr din ultimii 100 ani ( 25.58%  faţă de 1918 şi 24.94 % faţă de 1990), cu precizarea ca efectivul matca ( vaci şi bivoliţe) este de 1.279 mii capete", informează Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania.

Printre consecinţele enumerate de reprezentanţii cerscătorilor de bovine se numără şi scăderea încărcăturii de bovine la 100 de hectare agricole la 14 capte, faţă de 107 capete în Elveţia, 73 capete în Germania, 61 capete în Franţa, 46 capete în Italia, dintr-o medie totală pe lume de 33 de capete şi 34 de capete – media în Europa.

Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, numărul bovinelor din România raportat la 1.000 de locuitori este de 7 de capete, faţă de 328 de capete în Franţa, 210 capete în Elveţia, 238 capete în Austria, 192 capete în Germania, (237 capete – media total lume, 217 capete - media în Europa).

Şi producţia de lapte raportată la hectar este foarte mică în ţara noastră, de doar 328 kilograme, comparativ cu 3.328 în Elvetia, 1681 kilograme în Germania, 1.019 kg în Austria, 911 kilograme în Italia (446 kg media în Europa).

Producţia de carne raportată la hectar este de 10 kg faţă de 116 kg în Elveţia, 69 kilograme în Austria, 701 în Germania, 79 kg în Italia (13,34 kilograme media totală lume şi 23,19 kilograme în Europa).

La rândul ei, producţia de lapte anuală pe locuitor este de 205 kg, comparativ cu 385 kilograme în Austria, 346 kilograme în Germania, 372 kilograme în Franţa (98.37 kilograme media pe total lume şi 285,87 kiolograme media în Europa).

Producţia anuală de carne pe locuitor este de 7,3 kilograme faţă de 8,7kg în medie totală pe lume şi 16,1 kilograme în Europa.

Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din România mai precizează că o problemă majoră o reprezintă parametrajul funcţional redus al exploataţiilor de bovine în directia producţiei de lapte şi carne, aspect care se impune a fi în atenţia tuturor factorilor de decizie, pentru adoptarea şi aplicarea unor măsuri cu caracter de stimulare şi de încurajare a crescătorilor în aces sens.

"Credem că în prezent mai mult se vorbeşte, iar eficienţa lipseşte. As da un singur exemplu: problematica privitoare la coordonarea activităţilor de ameliorare a animalelor de ferma care este “strălucitoare“ dar lipseşte cu desăvârşire, respectiv aşa numita “consultanţă  agricolă“ care a rămas doar ca o noţiune şi multe altele", spun reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din România.

Vizitatori Counter

003298088
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3786
6962
52917
3198371
134039
203461
3298088

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 15:19:48