Recomandari privind producerea si comercializarea carnii de miel

User Rating:  / 0
PoorBest 

abator oiPentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare în perioada Sarbatorilor de Paste, când în mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si vegetala, în special carnea de miel, creste în mod considerabil, se recomanda crescatorilor de ovine, operatorilor din domeniul procesarii si comercializari produselor alimentare, precum si consumatorilor, sa respecte normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor concentrate asupra modului cum se produce, depoziteaza, transporta si se comercializeaza, carnea de miel, produsele din lapte, oua si alte produse alimentare specifice acestei perioade.

Potrivit nutritionistilor, carnea de miel este importanta în alimentatie, deoarece reprezinta o sursa importanta de nutrienti indispensabili corpului, în carnea de miel se gasesc acizi grasi Omega 3, aliati în prevenirea maladiilor cardiovasculare.

Este o sursa esentiala de zinc: întareste imunitatea, grabeste vindecarea ranilor, intervine în metabolismul celular si în sinteza ADN-ului si ARN ului.

Este bogata în vitaminele B3 si B12, contine si carnitina, un aminoacid esential, rar întâlnit în alte tipuri de carne, ce are rolul de a stimula metabolismul, îmbunatateste activitatea splinei si a rinichilor, înlatura starea generala de slabiciune.

Se recomanda aprovizionarea cu carne de miel în mod obligatoriu numai daca are avizul medicului veterinar, mielul sa aiba greutatea cuprinsa între 14 si 16 kilograme, deoarece carnea celor mai mici contine mult colagen si, prin urmare, este indigesta si poate produce discomfort alimentar.

Carnea de miel trebuie consumata cu moderatie, deoarece consumata în exces, poate cauza riscul de pancreatita acuta, riscul de guta (inflamatia articulatiilor) sau cresterea nivelului de acid uric în sânge.

Atentionam, ca datorita continutului ridicat de grasime, carnea de miel nu este recomandata persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.          

Pentru producerea si comercializarea carnii de miel se urmareste:

  • identificarea si monitorizarea crescatorilor de ovine care sacrifica miei;
  • identificarea si înregistrarea în baza de date a mieilor obtinuti în acest an prin medicii veterinari arondati;
  • controlul starii de sanatate a efectivelor de ovine;

Sacrificarea mieilor si valorificarea carnii rezultate, în perioada Sarbatorilor de Paste, este admisa în conformitate cu legislatia în vigoare, respectiv prin respectarea masurilor stabilite si dispuse de Autoritarea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, în acest sens:

  1. în abatoare autorizate sanitar veterinar,  

    Carnea se va marca cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscriptionate urmatoarele: „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, numarul de autorizare acordat de A.N.S.V.S.A, abrevierea ”CE” cu majuscule.si se poate valorifica în unitati autorizate pe piata nationala.

  2. în centre de taiere cu activitate limitata,

Carnea se marcheaza cu marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul careia este înscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de D.S.V.S.A judeteana. si se poate valorifica numai direct la consumatorul final,dar nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar îngistrate /autorizate sanitar veterinar.    

Activitatea acestor unitati de sacrificare este supravegheata permanent de medicii veterinari repartizati si împuterniciti de D.S.V.S.A. judeteana care vor examina, marca (prin stampilare) si certifica carnea rezultata.

Tansportul mieilor la unitatiile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii sa fie crotaliati, însotiti de documente de miscare si sanitare veterinare care sa ateste starea de sanatate a acestora, iar crotaliile de la mieii sacrificati vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operati în baza nationala de date.

Transportul carnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua în conditiile impuse de legislatia specifica, privind amenajarea mijlocului de transport, a spatiului de depozitare si expunere si cu respectarea normelor de igiena si temperatura.    

Populatia trebuie sa se protejeze prin:

  • Achizitionarea carnii de miel numai din spatii sau unitati înregistrate sanitar veterinar, evitând comertul ”stradal”
  • Verificarea cu atentie a marcii de sanatate (stampila) pentru carne, a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informatilor despre producator, componente, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.
  • Pastrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.
  • Separarea materiilor prime (în special carnea cruda de miel, vita, porc, pasare, peste si oua), de mâncarurile deja preparate.
  • Asigurarea conditiilor de protectie a alimentelor destinate consumului uman fata de insecte sau animale.
  • Folosirea în bucatarie a ustensilelor (cutite, blaturi de lemn, vesela, etc) si echipamentelor curate si dezinfectate.
  • Sa apeleze la numarul de telefon al unitatilor sanitare veterinare din teritoriu, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei si a sigurantei alimentelor.

În derularea acestor actiuni serviciile sanitare veterinare colaboreaza cu alte institutii judetene D.A,J. D.S.P, I.P.J. C.P.C. si cu autoritatile locale cu scopul de a asigura populatiei produse alimentare de calitate, salubre si pentru a le proteja sanatatea.

Dr. Pentea Ioan - Sectretar al Colegiului Medicilor Veterinari Judetul Sibiu

Vizitatori Counter

003049549
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
797
6053
6850
2998156
88961
145668
3049549

IP-ul tau: 3.229.122.166
Server Time: 2019-09-16 03:15:30